29 august 2014

Cum e să nu lungești gâtul la Columna lui Traian

Pentru că nu mi-au ajuns metopele de la Tropaeum Traiani, vizitat în copilărie, pentru că, deși nu port ochelari, greu se mai disting scenele de pe Columna lui Traian de la baza ei, pradă torticolisului, și pentru că una e să citești și să vezi poze neclare într-o carte, m-am dus să văd și eu minunea.

Așa cum v-am mai povestit, până la sfârșitul lui septembrie, reproducerile la scală mare ale imaginilor sculptate pe Columnă vor fi expuse la baza ei.

Soldații romani adunând prada de război
Nici nou sub soarele Romei:  cele două războaie daco-romane, povestite în detaliu prin vocea învingătorilor.

Cum altfel să-i vezi pe romani țanțoși și pe daci mai mereu milogi, sau privind de prin tufișuri ori de după pietre cum sunt nimiciți și prădați?)
Două capete de daci la intrarea într-o cetate tocmai cucerită

Panouri de pânză cerată, o bandă desenată desfășurată pe 200 de metri pe care un copil francez bate darabana, un chinez își odihnește rucsacul în căutarea unui obiectiv mai puternic pentru aparatul său de fotografiat, o doamnă cântă ușor la pianul imaginar, în timp ce află mirată despre trupele din Mauritania cu codițe strâns împletite care, alături germanicilor și legiunilor din Spania, au lăsat Dacia fără aurul, sarea, grânele, barza, viezurele și mierea care Imperiului i-au adus drumuri și noi așezări omenești, iar învinșilor tot așa, dar mai puțin strălucitor. 




Asediul Sarmizegetusei (105-106 dHr, faceți click pe triunghi ca să vedeți filmulețul)

O expoziție gratuită care va dura până la sfârșitul lunii septembrie.

2 comentarii:

  1. Pacat ca nu pot ajunge la Roma!
    Cateva reproduceri se gasesc si la Muzeul de Istorie al Romaniei, dar, mai ales, la Museo della Civilta Romana, la Roma, in EUR.
    Mi s-a parut interesanta emisiunea Ulisse - il piacere della scoperta, episodul dedicat Columnei lui Traian: https://www.youtube.com/watch?v=z7_YL71KUoY

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi se pare ca vor duce expozitia prin orasele Italiei. daca aflu ceva iti dau de stire.

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...