27 august 2014

La Fontana di Trevi cea fără de apă

Dacă tot au plecat romanii în vacanță iar noi ne-am întors înaintea lor (știu, e momentul în care mulți de pe aici spunem că acum ar fi bine să se încuie porțile orașului) am zis că acum și numai acum vreau să văd Fontana di Trevi în plin șantier, nu când se întorc populația și autocarele de turiști speriați de augustul roman.

E plin de schele în jurul atracției romane în care se scălda Anita Eckberg acum o jumătate de veac.

Vizitele sunt bine planificate: un carabinier la pensie (așa scrie pe ecusonul lui) pune, din când în când, stavilă, cozii de curioși atrași de faptul că pasarela pe care pot înainta ajunge atât de aproape de sculpturi.

Nici nu mai contează că fântâna e goală.

Administratorii lucrărilor au zis să nu-i lase să plece pe bieții oameni fără să fi aruncat o monedă aducătoare de întoarcere la Roma și au trasat clar locurile în care poți sau nu  să începi cu gestul ritualic. Uite așa organizația Caritas  nu rămâne fonduri.

Uimire în fața statuilor văzute de aproape, selfie, usie și învechite simple fotografii.


Și gata distracția, ca să citez din nepoțelul meu de patru ani.

Dar nu pot nici să ies: o rusoaică intrată de acolo unde scrie IEȘIRE în toate limbile, surdă la indicațiile mele prețioase, pe deasupra, înaintează împotriva curentului cu aparatul ei foto mai mare decât nerușinea ei.

Конец Фильма.

Vă reamintesc că Fontana di Trevi se află în plină renovare realizată cu ajutorul Casei de Modă de Fendi. Aproape trei milioane de euro au fost donate, anul trecut, pentru reparațiile fântânei, fără ca Fendi să ceară ceva în schimb (nici măcar bannerele publicitare care acoperă, de exemplu, alte monumente din Capitala Italiei). La terminarea lucrărilor, lângă ghizdurile fântânei va fi, totuși, o plăcuță prin care municipalitatea le mulțumește surorilor Fendi pentru ajutor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...