29 august 2015

La farmacie în Suedia: faimosul Lanolin-Ägg-Tvål

Pentru că, surpriză, cineva drag se află la Stockholm și unicul sfat pe care am îndrăznit să i-l transmit, de teamă că voi părea cei care dau sfaturi cu duiumul doar pentru că am fost cândva la Agigea, a fost să mănânce neapărat o dată și la Saluhall, mi-am amintit și alte lucruri importante foc pe care am uitat să vi le spun după ce am fost și eu în capitala Suediei.

 Cum ar fi ce e de cumpărat, pe lângă celebrii căluți dalecarnieni sau, mai cu spirit de aventură,  peștele putrezit, care nu se poate transporta cu avionul, nu se poate desface în condiții de siguranță și nu permite buna conviețuire cu vecinii de scarăm, bloc și poate chiar stradă.

Cum intru peste tot pe unde ajung la farmacie și la supermarket, iată, pentru doritoarele de ten ca de porțelan cum numai la nord mai vedem, săpunul tradițional suedez pentru față, cu albuș de ou, apă de trandafiri și lanolină. 

Faimosul, tradiționalul și unanim apreciatul Lanolin-Ägg-Tvål.

Se  fabrică de un veac, în Suedia, iar rețeta nu a cunoscut modificări, de-a lungul timpului.

Cine dintre voi, doamnelor (sau poate și domnilor?) nu și-a pus, în adolescență, albuș de ou bătut spumă, pe față? Eventual și cu niște mălai cu rol de gomaj ulterior uscării măștii? 

Săpunul conține, așadar, albuș de ou, apă de trandafiri și, trăiască vocabulele inteligibile din suedeză, lanolină!

Nu are miros, așadar nu cred să conțină parfum, decât dacă parfumul de nimic e de preț. 

Aplicat pe fața umezită face o spumă cum numai albușurile de ou pot face. Fără tel!

Cine dorește, o lasă pe față mai mult timp, ca pe o mască. O îndepărtează apoi cu apă călduță și cântă ceva din ABBA. Prea seamănă cu Agnetha acum!

O idee de shopping pentru cine ajunge la Stockholm, apreciază conceptul Km 0 și caută specificul local în fiecare colțișor de lume în care ajunge.

Dacă veniți în Peninsula Italică, iată și 5 mărci autohtone pe care să le căutați la farmacie, în Italia.



2 comentarii:

  1. Ma descurc si cu albus de ou, de ce sa mai dau banii pe el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru că nu poți sparge un ou dimineața, seara și oricând altcândva îți mai speli chipul! Deși anonimii poate n-au nici chip :P

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...