11 august 2015

Patru zile la Roma- program și unde să mâncați

Clivus Scauri- o stradă antică, la Roma
Mi-a scris, cu multe luni în urmă, un drag fost coleg de redacție.  Un sufletist și jumătate, istoric,  urma să vină la Roma cu niște prieteni. Toți aveau să fie pentru prima oară în Capitala Italiei.

Mă întreba dacă era fezabil planul lor de bătaie (bine întocmit).

I-am răspuns și mi-am permis să-i fac și o listă cu locuri unde să-și potolească foamea în apropierea obiectivelor pe care urmau să le vadă în fiecare zi a șederii lor la Roma.

A ieșit precum vedeți. (O coproducție A&M: vă redau mai jos corespondența noastră, pe care am completat-o cu alte indicații).


A: Ziua1
Vatican ( Basilica+cupola, Capela Sixtina, Biblioteca, ) - Castel Sant' Angelo - Pantheon

M: Fezabil, cu mențiunea că nu foarte, foarte în detaliu. Dar, când ești prima oară la Roma, nu asta e prioritatea.

Unde să mâncați, în apropierea acestor obiective:

Pizza la  Zi Gaetana (Via Cola di Rienzo, 263.  E o stradă cu multe magazine, apropo, pentru doritorii de cumpărături)

Enoteca Cul de Sac (Piazza Pasquino, 73). 

A: Ziua 2
Colloseum, Forul Roman, Forul lui Traian, Capitoliul

M: O bună alegere.  Preferabil cu ghid, altfel vedeți niște ruine și nu știți care e treaba cu ele.
Există și aplicații pentru telefoanele deștepte care vă pot ajuta să înțelegeți unde vă aflați.

Prânz și cină:
Enoteca Provincia Romana (Foro Traiano 82,  adică exact la umbra Columnei lui Traian)
Cam aglomerat la prânz, mai liber spre seară. Ingrediente loco, vinuri tot așa, din apropierea Romei. Înghețata e extraordinară. Localul e gestionat de un ONG care face fapte bune, așa că nu e nimeni chitit aici să-i tragă pe sfoară pe clienți.

La măgarul de aur, adică L’Asino d’Oro (Via del Boschetto, 73). La prânz au un meniu deloc modest la 12 euro.

A. Ziua3
Piazza di Spagna, Villa Borghese, Piazza Navona

M: Rossopomodoro (Largo di Torre Argentina, 1): pizza, paste, salate, carne, dulciuri. Bucătărie napolitană cu sau fără gluten, cu meniuri și activități și pentru copii.

Nonna Betta, în ghetou (Via del Portico d’Ottavia, 16). Pentru că bucătăria evreiască e considerată adevărata bucătărie romană. Evreii au venit la Roma cu peste două mii de ani în urmă și influența lor asupra gastronomiei locale e importantă. Anghinarea e un bun exemplu.

Pastificio (Via della Croce, 8). Un producător de paste făinoase care la ora prânzului pune apă la fiert și apoi butta la pasta! îndemnul italienilor la acea oră. Între orele 13 și 14 e cam mare coada, pastele sunt la alegere din două feluri aflate în meniul zilei. 4 euro. V-am convins?

La Pizza del Teatro (îi aparține brutarului Gabriele Bonci, despre care v-am mai povestit, zilele trecute, când vă spuneam unde găsiți cea mai bună pizza la bucată, la Roma. Via di San Simone 70, colț cu Via dei Coronari). 

A: Ziua 4
San Giovanni in Laterano, Termele lui Caracalla

M: Al Grottino Pizza, paste făinoase, carne, antreuri calde fripte, tot ce e comun la Roma, la prețuri deloc exagerate.
Apoi, în zona Corso /Ara Pacis/Piazza del Popolo:  Gusto (sunt 3-4 restaurante, vedeti pe meniuri ce și cum sau cereți amănunte la intrare.

Aș încheia spunându-vă că, dacă vă pocnește foamea, nu are rost să bateți kilometri în căutarea locului perfect. 
Să țineți cont că în localurile de tip Tavola Calda mâncarea nu e rea, e proaspătă, că la bar cafeaua e mai scumpă dacă o beți la masă, tot acolo puteți mânca repejor un sandviș (vi-l încălzește, dacă doriți) și că, dacă nu stați la hotel, cina cea mai bună e cea cumpărată la supermarket. 
Luați mai multe feluri de brânză, prosciutto, pește marinat, salate, măsline, lupini, pâine, ciabatta, foccaccia, pizzete, mâncați chiar pe ziar, dacă doriți, și pătrundeți foarte repede într-o zonă în care puțini turiști ajung: viața de zi cu zi a locuitorilor Romei.


14 comentarii:

  1. mi-ar fi placut sa stiu lucrurile astea in urma cu multi ani, cand am venit pentru prima oara la Roma! e grozav sa ai pe cineva de-al locului (lasa, nu protesta!) care sa te indrume. caci, fara lipsa de modestie, i-am vazut pe ai mei vikendul asta, ce relaxati, avandu-ma langa ei :D! abia asa profiti cu adevarat de un oras, mai ales daca esti la prima vizita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu am fost norocoasă. La majoritatea restaurantelor m-au dus oameni de-ai locului. Abia aici, unde e plin de turiști, mi-am dat seama ce înseamnă capcanele. Pentru ce ar fi de văzut, nu poți vedea ce e dincolo de ghiduri când nu știi cu ce se mănâncă Vaticanul, Colosseumul, Termele lui Caracalla etc. După aproape 4 ani la Roma încă nu am văzut tot. Dar știu romani get beget (merge cu getul la Roma?!) care au trăit în două cartiere și au mers abia până în centru, nu mă simt prost. Orașul e imens.

      Ștergere
    2. n-avem cum sa fi fost peste tot si sa cunoastem tot. ma bucur insa ca amandoua avem ocazia si mintile deschise pentru a vedea si invata mai mult!

      Ștergere
  2. Ce-mi faci tu mie acum?
    Iti dai seama ca ma "pui" sa caut bilete de avion pentru Roma??? :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oficiul neoficial de turism vă îndeamnă să vă lăsați pradă primelor porniri „călătoristice”!

      Ștergere
    2. Eu am tot zis sa imi aman City Breakul la Roma pentru momemtul in care vor fi finalizate lucrarile de restaurare la Fontana di Trevi, dar tu NU si NU, cica sa venim acum... Nu ne zice de doua ori!!! :D

      Ștergere
    3. Just. Dar nu cred să mai dureze mult lucrările, pe de altă parte! Oficiul neoficial de turism vă va anunța, stimată doamnă!

      Ștergere
    4. Alinuta, numa sa ne zici si noua, ca venim sa petrecem cu voi :D

      Ștergere
    5. Ar fi o treaba sa ne intalnim toate trei!!!! Buna idee! ;)

      Mai scrisesem eu ceva legat de o cinste cu o cafea Oficiului Neoficial de Turism, dar ori nu l-a vazut Monica, ori am avut probleme cu conexiunea la net, caci vad ca nu a aparut pe blog.

      Ștergere
    6. Da, trio călători:)
      Sigur au fost niște probleme, nu l-am primit (m-am uitat acum în toate fișierele).

      Ștergere
  3. Aha ! Cam banuiam eu ca locuiesti la Roma, acum m-am lamurit :)
    Am fost acum cativa ani si bineinteles de atunci visez sa ma intorc. Italia in general ne place in mod deosebit.
    Articolul tau va intra la documentarea unei viitoare calatorii. Molto grazie !

    RăspundețiȘtergere
  4. Prego!
    Da, la Roma! Cum altfel să tot văd chiparoși?

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti multumesc pentru recomandarile pe care le-am gasit pe blogul tau! Doar ce m-am intors dintr-un scurt city-break de 3 zile la Roma si am fost foarte incantata de portiile indestulatoare si delicioase de la Pastificio, inghetata de la Giolliti (Via Uffici del Vicario, pe traseul de la Pantheon spre Fontana di Trevi), pizza la felie de la Super Pizza sau Pizza Florida (Via FLorida, vis-a-vis de Largo di Torre Argentia care gazduieste sanctuarul pisicilor din Roma). Am incercat sa-mi construiesc traseul pe baza sugestilor tale, dar m-am panicat putin cand am aflat ca mai toate bisericile se inchid intre 12:00-15:00, Colosseumul si Forul Roman isi inchid portile la 16:30 si a trebuit sa ma reorganizez. Cu toate acestea, in aproape 3 zile am vazut aproape 98% dintre obiectivele pe care mi le-am propus sa le vizitez (si lista nu era deloc scurta) si a fost o adevarata placere sa ma ratacesc pe stradutele care respira istoria tumultoasa a romanilor la fiecare pas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că ți-am putut fi de folos. O consolare: soțul meu (roman de generații) nu a apucat să vadă întreaga Romă. Eu în patru ani am alergat de la un loc la altul cu panica omului convins că n-o să apuce să vadă tot. Îți doresc să te întorci, dar pe de altă parte sunt attea alte locuri frumoase pe lumea aceasta! numai bine,

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...