5 august 2015

5 locuri extraordinare unde să mâncați pizza la bucată, la Roma

Artă la cuptor. Pizza al taglio de la Pizzarium (Roma) Sursa foto.
Pizza la bucată- al taglio, în italiană. Varianta rapidă și mai ales economică pentru turiștii pe fugă în Cetatea Eternă.

La fiecare colț de stradă, la orice brutărie, la supermarket, la orice tavola calda, în tăvi imense, mai multe sortimente de pizza așteaptă să fie tăiate pentru doritori.

Aluatul e mai gros, ca de pizza făcută acasă și nu are savoarea pizzei la cuptorul de lemne.

Cum voi nu prea aveți cum să ajungeți în zona rezidențială și rar intrați în supermarketuri, v-am pregătit o listă cu locurile în care o găsiți, în preajma obiectivelor turistice:



De peste treizeci de ani, din cuptorul de aici ies pâine, produse de panificație și mai ales pizza al taglio.
Pizza bianca (doar aluatul) de aici e foarte bună. O puteți cumpăra așa sau cu o umplutură la alegere. Chiar și nutella, dacă sunteți îndrăzneți sau pofticioși.

La nici 300 de metri, la Antico Forno Roscioli,  găsiți un alt paradis al pâinii și al pizzei la bucată. Albă sau cu sos de roșii și nimic altceva, cu mozzarella proaspătă, roșii crude și busuioc și în multe alte variante. Crocantă și bună de tot.

Mai către Pantheon, și, din fericire, deschisă până seara târziu (brutăriile se închid mai devreme).
Pizza lor e făcută cu aluat lăsat la dospit 72 de ore (e mai ușoară, așadar). Făcută cu ingrediente bio, Puțintel mai scumpă, dar foarte gustoasă.

Lângă Vatican, deși nu foarte aproape, găsiți Pizzarium.  
Pe același principiu: aluat dospit 72 de ore, ingrediente de primă calitate, prețuri cam mari. Dar cum să nu merite, când cel care o face e însuși Gabriele Bonci, o legendă a brutăriei moderne italiene? Găsiți atât variante clasice (albă, roșie, cu cartofi, cu dovlecei, cu prosciuto, cât și rețete proprii. Fotografia de mai sus e grăitoare).

Mergând mai departe, lângă Colosseum, găsiți Trapizzino.
Un cuvânt care combină tramezzino (sandvișul triunghiular italian) cu pizza, trapizzino duce conceptul către culmi tare ciudate. Umplutura nu e deloc asemănătoare cu cea clasică. Într-un triunghi din aluat de pizza, băieții de la Trapizzino pun pui vânătoresc, tocăniță, coadă de vită, chifteluțe, parmiggiana de vinete, burtă de vită (trippa), ghiveci de legume și multe alte feluri tradiționale de prin toate părțile Italiei.

Tare mi-e că, dacă îi învățăm ce sunt mititeii sau sarmalele, puteți aștepta curând și așa ceva de la Trapizzino.

Lăsând gluma la o parte, pizza la bucată e varianta cea mai rapidă și ieftină pentru un prânz, la Roma. În toate locurile despre care v-am povestit alături de pizza găsiți și supplì, despre care o să vă povestesc altă dată.

Acum salivez prea tare.  Abia aștept ora prânzului, să ies până la colț. O să cer cu dovlecei.

Apropo: ca să fiți primii la curent cu poveștile mele de la Roma, urmăriți-mi pagina Facebook.
Pe curând!

5 comentarii:

  1. am o pizzerie peste drum, cred ca ma duc in pas vioi sa comand ceva pt ora 10, ca nu se poateeeeeee!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu măsură, cu măsură! Cere cu Nutella, să ai la cafea, mai bine! Dacă nu, au spune-le că lumea evoluează și Nutella a ajuns pe pizza de multișor!

      Ștergere
    2. hmmm, s-ar putea sa fie prea aventuros pentru mine, caci inainte de toate ei stropesc blatul aici cu un sos de usturoi :D. ca tot scriai ieri de un nou gust :D

      Ștergere
  2. Ha ha, cu sarmale. Îmi imaginez ce lovitură ai da făcând un parteneriat cu pizzeria aceea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite ca nu m-am gandit la treaba asta! trebuie sa iau legatura cu ei! si le propun, la sectiunea desert, si pizza cu savarină. dar italienii au baba al rhum care e cam acelasi lucru. voi vedea. vreau sa imi apara numele pe sigla lor!

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...