1 iulie 2016

Catedrala din Amiens- o bijuterie a secolului XIII

Pentru Catedrala Notre-Dame am dorit eu să mergem la Amiens, duminica trecută.

Dar despre
Pacea de la Amiens nu vrei să afli mai mult?, mă întreabă tovarășul meu de viață și în acest caz și de drum.

- Iar Napoleon?
- Iar! Suntem în Franța!

Pacea a fost, Catedrala este. Și va mai fi, cu voia Celui de Sus.

De peste 700 de ani, semeață, te anunță cu mult timp să ajungi în oraș, că timpul trece, la fel și războaiele, dar lucrurile clăditetrainic rămân.

A fost ridicată repede de tot (și pentru acele vremuri și chiar și pentru acum, dacă e să mă gândesc cât e de mare: cea mai înaltă din Franța și cea mai spațioasă. Monument UNESCO).


O liniște deloc apăsătoare, un Kyrie atât de frumos interpretat, iar departe, în capela centrală, o slujbă în coreeană pentru cei care au umplut capela în care n-am reușit să intrăm.

Vitralii spectaculoase,  capele una mai frumoasă decât cealaltă.



Galerii de piatră sculptată și colorată. 


Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

 După a patra Cruciadă, în Catedrala de la Amiens a fost adusă, de la Constantinopol și o bucată din capul Sfântului Ioan Botezătorul.

***

În timpul Primului Război Mondial, pentru că la Verdun se dusese o bătălie sângeroasă (probabil cea mai tragică din istorie, unde sute de mii de soldați francezi și germani și-au pierdut viața), britanicii au hotărât să intre în apărarea Franței și au atacat linia frontului pe râul Somme, lângă Amiens.
Atunci ca și acum, câmpiile erau pline de maci roșii- culoarea sângelui vărsat.

Și un înger care plânge. Pe mine m-a întristat foarte mult. Cine-l consolează pe el?

E destul de cunoscut mai ales în Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă. Soldații din aceste locuri, veniți aici pentru Bătălia de pe Somme, au trimis acasă multe cărți poștale care-l reprezentau pe amorașul lui Nicolas Blasset (cel care l-a sculptat).

Am urcat și pe acoperiș, să înfruntăm vântul puternic care nu cred că lipsește vreodată din zonă. Dovadă, puzderia de mori de vânt din apropiere. Am încercat să-mi imaginez cum a fost ridicată aceasta minune gotică și mi-am dat seama, știu că se vorbește mult despre asta, că în multe domenii omenirea n-a progresat deloc.

Catedrala asta a înfruntat vânt, soare, ploi, inundații, războaie și e tot acolo.





Un comentariu:

  1. Foarte frumoasă! Mi-am adus aminte de cînd am vizitat Rouen și încercam să fotografiez catedrala (aia faimoasă, a lui Monet) și nu reușeam nicicum s-o încadrez, atît e de imensă.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...