11 aprilie 2017

Franța: un castel și un apeduct de poveste, la Maintenon

O altă duminică însorită ne-a pus pe navigatorul mașinii o destinație despre care citisem cu puțin timp în urmă: Maintenon, relativ departe de Paris, la o oră cu mașina, dar ce bijuterie de domeniu!

A aparținut pentru mult timp familiei de
Noailles, ai cărei bărbați de seamă sunt omagiați într-una dintre galeriile castelului.

Nu am putut face fotografii înautru, dar m-au impresionat, ca întotdeauna, mobilierul, porțelanurile familiei, clavecinul atât de bine întreținut, o masă de joc cu o broderie atât de interesantă în punct Saint Cyr, pe care mă gândesc să o reproduc (niște cărți de joc pe fondul verde obișnuit al meselor de joc)  și galeria despre care vă povesteam la început.





În curtea interioară


Grădina proiectată de Andre Le Notre

Apeductul din imagine are o poveste interesantă. Castelul de la Versailles era deja terminat, mai  lipsea doar apa care să întrețină extraordinarele sale fântâni și grădini!

Ludovic al XIV-lea, atât de pasionat de luxul care să-l ridice deasupra tutor muritorilor de rând a povestit cu toată lumea despre acest mare necaz. 

Ambasadorul venețian i-a povestit, cel mai probabil, despre apeductele care împânzesc și acum spațiul fostului Imperiu roman (cele de la Roma sunt folosite chiar și acum, cum credeați că ajunge apa la robinetele oamenilor?), așa că a cerut Regele soare și el așa ceva!

În van s-au opus specialiștii săi (căci avea unii străluciți, militari), până la urmă au trebuit să-i facă pe plac! De la Eure până la Versailles apa avea să vină ca la romani acasă!

Zeci de mii de soldați au fost puși la lucru, mulți au murit de febra mlaștinilor, au produs stricăciuni și pe domeniul Maintenon, dar tot n-au reușit să facă ceva demn de alte povești decât aceasta: apeductul nu a fost niciodată terminat, iar la grădinile și fântânile de la Versailles apa ajunge acum pe alte căi.
Apeductul niciodată terminat

Plimbarea pe domeniu nu a fost deloc lungă. Contrar impresiei lăsate de țara socialistă în care ne aflăm, spațiul verde din preajma castelului a fost vândut unui club de golf. 

Presupun că oamenii din Maintenon au și alte locuri unde se pot plimba în natură,  prea mare ar fi diferența față de ceea ce li se acordă muritorilor de rând de prin alte părți! 

V-am povestit doar cât spațiu verde amenajat au la dispoziție oamenii din preajma castelului de Sceaux!


2 comentarii:

  1. Cea mai buna prietena a mea tocmai ce a ajuns in Franta si din ce am vazut si aici, la tine, si la ea, este o tara superba, incarcata cu multa istorie. Iar vremea propice ii da un farmec aparte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos ! Mi-as dori sa ajung si eu in Franta ...din ce am auzit de la cei care au fost , si din poze ,este superb ....multa istorie.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...