16 noiembrie 2016

În care se dovedește că lupta cu microbii e mai aprigă, la Paris

O micuță intervenție chirurgicală prin care trebuie să trec mi-a dat multe de gândit:  nu problema mea de sănătate, nu teama de anestezie sau de faptul că mă voi trezi vorbind o altă limbă și nu voi mai recunoaște pe nimeni sau poate voi cunoaște prea multă lume, aici atât de departe de casă, ci aceea că nu mai am puterea românului de a lupta cu microbii.

Forța aceea cu care ai noștri ca brazii înving microbii sau le cad pradă prin spitalele care au raportat ani la rând zero infecții nosocomiale.

Degeaba le-aș povesti medicului, anestezistului și doamnei de la farmacie cum
vin eu din țara unde dezinfectanții diluați la proporții de leacuri homeopatice au bătut recorduri! Tustrei mi-au descris, separat, ce am de făcut în preziua și chiar și în ziua intervenției. Duș cu un săpun special betadină, de ce vă tot țin în suspans? Din cap până-n picioare. Intervenția e una miculuță, am trecut prin unele mai mari și n-am făcut nimic în afară de a mă spăla, ca orice om normal, în fiecare zi.

Ca să fiu sigură că nu mi s-a prescris dezinfectantul pentru că dau impresia de om soios, abia ajunsă acasă am luat internetul la puricat. Am aflat că e o procedură cerută în mod obișnuit, mai ales de clinicile mici și există oameni chiar indignați că trebuie să o facă! Miroase urât! Se încâlcește părul! Intervin infirmierele pe forumuri: nici nu știți în ce hal vine lumea la noi la clinica noastră, ia, betadina într-o mână, prosopul dezinfectat în cealaltă și la duș cu voi!

Mie-mi place să lupt cu microbii de când eram mică. De aceea mă întreb însă de ce nu mi-au dat un pliant detaliat în care să-mi spună cum fierb totul prin casă, pun lampa cu ultraviolete prin toate încăperile, dau cu clor pe colocatar și pe vecini și pe cei cu care mă voi întâlni până când voi ajunge pe masa de operație.

Și tot din aceste belicoase motive, în zilele de dinaintea intervenției m-am gândit să nici nu răcesc, dacă tot a început lumea să strănute prin mijloacele de transport în comun. La  metrou cobor din ce în ce mai rar (nu mi-a ajuns ce s-a întâmplat aici, în ultimul an, am văzut și ultima serie Homeland), iar în autobuze au început să vină și alții care înainte mergeau cu transportul subteran. Tuse, mucus, strănuturi: ca toți oamenii, căci nu suntem roboți! 

Așa c- am chemat un Uber.   Nici nu vreți să știți cum tușea șoferul! 💦

Așteaptă și acum, poate, să fie evaluat cu steluțe din partea mea, dar nu știu unde să-mi precizez obiecțiile: am ajuns repede la destinație,  de fiecare dată când a trecut pe roșu nu ne-a nimerit nicio mașină care venea cu viteză din partea dreaptă, a deschis geamul după ce a văzut ce speriată eram de mirosul pe care-l emana și nu și-a pus mâna la gură când tușea, ca să nu cumva să umple apoi volanul mașinii de microbi! Luptă și el cum poate!

Care sunt cerințele, pe la voi, înainte de a intra în sala de operație? V-au zis de unghii false, piercing, machiaj și gânduri necurate?

PS: am fost duminică seara la teatru. Tușea lumea în veselie. Am trimis un comentariu conducerii teatrului și mi s-a spus că se vor lua măsuri. I-am întrebat dacă le vor permite oamenilor cu arborele bronșic înfundat să-și schimbe biletul.



8 comentarii:

  1. Mie nu mi-au dat nimic si chiar ma intrebam de ce, citisem de sapunul special care se recomanda in alte locuri. De oja mi-au zis, iar bijuteriile le-am lasat acasa din proprie initiativa. Inainte de reconstructia de ligament m-a invatat o kinetoterapeuta sa folosesc carjele, ceea ce, desigur, nu am fost in stare cand m-au expediat acasa la 30 de minute dupa ce m-am trezit din anestezie.
    Refacere usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult!
      Eu am de facut niste injectii, cateva zile. Toti mi-ai zis ca prima mi-o face infirmiera si pe urma eu singurica:))). DIY!

      Ștergere
    2. Salutari! Al meu iubit a trecut printr-o interventie minora (chist sebaceu suprainfectat), in urma careia s-a procopsit cu un rotocol de bandaj imbibat cu betadina varat in locul cu pricina. Norocul sau este ca incizia respectiva s-a vindecat frumos. Orisicum, multa santate!
      P.S. Crezi ca imi poti recomanda locuri faine in care se mananca bine si rezonabil in Paris? Merci!

      Ștergere
    3. Interventia mea nu era chiar asa minora, eu ma distram ca ma pun sa ma dezinfectez acasa si ca nu s-au gandit cum sunt expusa microbilor pe drumul catre clinica :) ma intreb de ce nu mi-au zis sa fac un dus la ei la clinica (dar ei ar trebui sa stea sa dezinfecteze cabina, sa imi dea prosoape dezinfectate etc) sau de ce nu puteau sa ma stearga din cap pana in picioare cu dezinfectant pe patul cu care m-au dus in sala de operatie.
      re: mancat la Paris: bine si rezonabil ce inseamna, de exemplu, ca buget? MI-e teama ca nu mai am contact cu realitatea de cand am plecat din Romania, si consider ieftin un 25 euro/persoana, de exemplu, la Paris, cand la Roma ar fi chiar 12 euro/persoana

      Ștergere
    4. si multumesc pentru urarile de sanatate!

      Ștergere
  2. Gand la gand: ma gandeam ca ne-am incadra in 25-30 euro/pers. Desi cred ca as face un compromis pentru o experienta frantuzeasca veritabila. Ma tentau si meniurile de pranz ale restaurantelor cu stele michelin, insa nu stiu cum ne vom incadra cu timpul alocat vizitarii tuturor obiectivelor si nici nu am apucat sa fac vreo rezervare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la pranz se poate manca bine in limita aceasta, pentru ca multe restaurante ofera acel meniu fix pe care pun feluri de mancare emblematice ( adica Supa de ceapa, antricot de vita, etc) asta e in functie de locurile prin care treceti.
      apoi „Creperiile”: locurile cu clatite si galete. acolo chiar pentru mai putin, tot la pranz. e o strada cu creperii langa Montparnasse, dar sunt multe altele raspandite prin oras. in zona Champs Elysees mie imi place Framboise ( cu cidru cu tot!)
      mai sunt apoi ”les traiteurs”. Cu tipic libanez, grec, thai sau asiatic in general. un fel de mancare de la bufet, dar noua ne place, cand suntem prin oras, sa ne oprim pe la din astia.
      pentru seara ( nu stiu unde sunteti cazati, sper ca nu la hotel :) sau ca puteti duce mancare in hotel ) recomand o tura pe la supermarket, inainte. la Monoprix, mai ales, raionul de mancare gatita e plin de bunatati. plus o tura la raionul de fructe si branza. si la cel de vin:)
      La resturante chiar scumpe o cratita de cassoulet pentru doua persoane e in jur de 35 de euro
      nu mancati pizza la paris! pizzeriile bune nu sunt in centru si in centru gasiti prostii mai mari decat iti poti imagina.
      astea sunt ganduri pe fuga, intreaba-ma linistita, cand mai doresti.
      un loc fain, nu foarte scump, dar cam departe, e zona Canalului Saint MArtin, pe acolo sunt o multime de bistrouri OK.
      experienta frantuzeasca veritabila mai e, sa nu razi, sa nu ceri apa imbuteliata in restaurant, ceri linistita o carafă de apă și primesti de la robinet. o lasi cam 30 d eminute, ca altfel are gust de clor:))

      Ștergere
  3. Merci mult pentru ponturi! O sa stam pe langa statia de metrou La Muette (am gasit pe airbnb o listare faina) si gazda mi-a spus ca e un Monoprix in zona. Din ce m-am uitat pe google maps, am vazut cateva cismele publice pe strazi, asa ca sper sa nu-mi fac griji in privinta apei potabile.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...