23 februarie 2016

Gourmet Bag- modul elegant al francezilor de a nu mai risipi mâncare


Au trecut peste zece ani de atunci, dar am trăit o perioadă în care prânzurile cu B., se terminau cu bucurie din partea ei și cu amărăciune din partea mea și a prietenei D.

De câte ori ne vedeam la masă, îi făcea cinste prietena D. 

B. o fi și acum aceeași veșnic boemă, niciodată cu un salariu fix, deși venituri au și cei  care lucrează pe cont propriu.

Care era problema? B. venea la masă cu
puțină foame și multă strategie: comanda mereu trei sau chiar patru feluri, nu apuca să termine niciodată din farfurie și cerea restul la pachet. Noi care comandam o salată și un felul doi primeam nota de plată.


Care era strategia despre care vă vorbeam? Două zile după prânzul în oraș, B. avea ce pune pe masă, acasă, pentru că în România funcționează de mult timp luatul acasă al mâncării neconsumate la restaurant.  În caserole, în lebede sau chiar porcușori făcuți din folie de aluminiu, în pungi. Și nu doar oamenii cu strategii ci și cei care, întâmplător, în ziua aceea nu pot termina tot din farfurie.

În Statele Unite se procedează așa de mult timp. Americanii numesc povestea doggy bag, adică punga pentru cățel. Doar că în ea nu sunt oase sau resturi de care nu s-ar mai atinge niciun uman, ci ce a mai rămas prin farfurii. 

Și chiar e păcat să ajungă la gunoi mâncarea, căci legea nu permite să le fie dată celor care mor de foame (din motive de igienă, cu care sunt de acord)!

În Italia, porțiile sunt mici, de fapt normale, la restaurant, iar felurile de mâncare sunt mai toate pe tipicul „trebuie mâncate pe loc, căci nu mai sunt bune încălzite”. Paste, pește, salate... Nu-mi dați dreptate?

Problema  era când  beam  și vin: sortimentele vândute la pahar sunt mai puține. Cele la care ne uitam cu jind se vindeau doar la sticlă, pe care două persoane nealcoolice nu au cum să o termine.  

Sper că în timp curentul acesta va ajunge în sfârșit și în Peninsulă și vom putea cere o sticlă de vin și duce liniștiți acasă ceea ce nu am consumat, fără să apară repede un procuror, un grefier și un judecător cu un ciocan imens în mână.

Ei, a venit timpul ca și restaurantele din Franța să le permită clienților să ducă acasă ceea ce nu au consumat.  Eleganța e eleganță: aici punga cu pricina se numește Gourmet.  Măsura adoptată de autoritățile franceze e justificată de rezultatele unui sondaj de opinie: 59 % din persoanele intervievate spun că nu reușesc niciodată să termine din farfurie, iar trei sferturi sunt gata să ducă acasă resturile. Înainte de a cere punga gourmet însă, oamenii sunt sfătuiți să comande o porție mică, dacă nu le e foame, când merg la restaurant. Să ceară o altă garnitură, dacă nu le place cea din meniu. Să gândească, așadar.

Dar francezii nu vor ajunge să ducă acasă produse rapid perisabile (tartar, produse conținând ouă crude, mousse au chocolat, tiramisu, maioneză făcută în casă) și li se sugerează să nu ceară punga Gourmet dacă nu o pot pune în frigider în scurt timp.

Dilema mea e de ce foarte, foarte puțini chelneri nu te întrerup când comanzi în neștire. Îmi veți spune că ei sunt interesați să vândă. Știu eu unii care vor să te și întorci la ei la restaurant. De aceea îmi plac afacerile de familie.

9 comentarii:

  1. In ciuda a ceea ce zici tu de restaurantele din Ro, la Iasi, in unele restaurante, ai parte de "mutre" din partea chelnerilor carora le ceri sa-ti impacheteze ce nu ai putut manca :( O cunostinta care are oarece implicatii in mediul asta (le tine contabilitatea), mi-a zis ca se intampla asta in special la restaurantele la care proprietarii au si oarece casa in preajma orasului si acolo tin animale (cresc porci, tin caini de paza etc.) si eu le iau "painea de la gura" :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, atunci au o explicație. La București, și acum 15 ani, aveau caserole oricând la dispoziția clienților.

      Ștergere
    2. eu am văzut de curînd pe fb că la Iaşi (dar cred că nu numai) se străduiau unii să promoveze punguţa căţelului. mie îmi place ideea.
      am păţit şi în Germania să primesc nişte porţioaice ca pentru trei oameni: am intrat să mănînc de prînz, aveau un meniu convenabil, cu felul 1, 2 şi desert. la supă mi-au dat pîine delicioasă şi am scăpat la ea, eu mănînc rar pîine, mi-am făcut damblaua. practic, cînd a venit felul doi, o farfurie uriaşă cu paste cu legume, am ciugulit cu încredere din legume, pe alocuri paste şi după muuult timp, mi-am dat seama că nu le pot termina nici dacă mi se face rău. am întrebat dacă pot lua restul la pachet, sigur că da. şi prăjitura a alunecat totuşi pe gît... :D (de fapt dulciurile mă atrag cel mai tare la localul respectiv. hihi.)
      în alt loc în care îmi place să merg, una din chelneriţe, bine intenţionată, mi-a spus că porţia pentru două persoane ar putea fi mîncată şi de o persoană. a trebuit să aflu pe propria cheltuială că persoana aia nu sînt eu. :) dar a fost buuun!

      Ștergere
    3. Pe de altă parte și chelnerii ăștia, de unde să știe cum și cât ardem, dacă venim de la sapă sau de la maraton, dacă avem o criză biliară și doar ciugulim, dacă suntem modele fără să părem modele?

      Ștergere
  2. noua ni s-a intamplat in Brazilia, dar si in Norvegia, sa ne opreasca domnii chelneri din comandat :)). se pare ca noi eram foarte ambitiosi, domnii in cunostinta de cauza au zis ca totusi ne putem limita la un singur fel de mancare, portia fiind mai mult decat indestulatoare. desigur, le-am multumit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mâncăilor!:))Erați între două maratoane?

      Ștergere
    2. noi suntem mereu intre doua maratoane :)). dar cand sunt atatea lucruri delicioase in meniu, sa nu vrei sa incerci mai multe :))?!

      Ștergere
    3. Am doi prieteni, soț și soție, care împart la doi orice comandă fiecare. Așa gustă două antreuri, două feluri principale, două deserturi.

      Ștergere
  3. Nu am cerut des doggy bag pentru ca il am pe sot langamine, si el chiar e intre 2 marathoane. De fapt de acum incolo pana la urmatorul marathon e intre un ultra marathon (80km) si un marathon :))). Dar in Bucuresti nu peste tot dau ...
    Dar da, a fost un chelner care ne-a oprit din comandat: nashul a comandat o portie de papanashi, la fel si nasa. Chelnerul ne-a zis delicat ca sunt portii mari, mai bine 50% 50%. Pana la urma au plecat cu papanasii in pachet :)

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...