24 februarie 2016

Franța: care e faza cu croissantul drept?

Zău dacă mă interesa prea tare problema formei cornului franțuzesc (croissant), dacă n-aș fi văzut ce nebunie e pe rețelele sociale din cauza unui supermarket din Marea Britanie care a anunțat că de acum înainte croissantele pe care le vinde vor fi drepte, pentru că lumea are mari probleme când le unge, dacă sunt curbate.

Am râs de
lenea celor care le-ar dori, curând, și puțin muiate, dar mi-a atras atenția soțul meu că cele pe care le luăm noi de la brutarul de la colț sunt drepte.


O problemă cu adevărat arzătoare! Între timp am fost trezită la realitate de tovarășul meu de viață și de drum, și...
Posted by Monica Micu on Monday, 22 February 2016
De ce or fi drepte, în Franța, atunci?

Am căutat și am aflat: de când s-a inventat margarina, când oamenii credeau că nu e doar mai ieftină ci și mai sănătoasă decât untul (nu e, dacă nu ai aflat), brutarii, cofetarii și producătorii mari au împărțit producția la doi: o parte cu unt, pentru tradiționaliști, o parte cu margarină.

Ca să le deosebească, le-au făcut curbate pe cele cu margarină. Cele cu unt se vând mai bine, trebuie așadar făcute în cantitate mai mare, pentru ele e nevoie de spațiu mai mult la congelat, pus la crescut, la copt. Vor rămâne drepte, așadar!

E motivul pentru care și eu, când am trecut prin perioada în care făceam croissante acasă la mine, le-am lăsat drepte.




Bună dimineața târziu de tot! Dar nu degeaba:)
Posted by Monica Micu on Saturday, 11 October 2014

3 comentarii:

  1. vai, adica asta inseamna ca trebuie sa ne uitam la forma croissantului inainte de a cumpara? e o chestie universal valabila? noroc ca aici Kipferlul e doar curbat, deci nu trebuie sa stau in fata vitrinei intrebandu-ma ce forma doresc azi :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În Franța da. Am văzut cursuri de patiserie online, zilele trecute, și asta era indicația. Faza e că nu cumpăr decât de la brutărie, unde au doar cu unt. Poate la supermarket să fie din ambele. Așa cum am citit că sunt croissante 1. cu unt 2. cu margarină 3. cu margarină în aluat dar unt pentru foetat. O nebunie! De fapt n-ar prea trebui să mâncăm noi croissante decât foarte, foarte rar. Sau între maratoane!

      Ștergere
  2. ah, cum sa renuntz la croasante??? cu unt, margarina, curbura sau intreptate, croasantele sunt...croasante!!! Cam ca merdenelele bucurestene :D

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...