17 iulie 2015

ATENȚIE: noi metode prin care turiștii riscă să fie înșelați, în Italia!

Un vehicul electric al poliției italiene, la Vatican
Două întâmplări urâte de tot mi-au atras atenția, în ultimele zile. S-au întâmplat la Milano și la Roma, dar sunt convinsă că metodele acestea circulă rapid de când e lumea și în toată lumea.  

Metode despre care citeam îngrozită în Mexic sunt aplicate acum și în România (exemplu: telefoanele primite de familiile unor tineri, în care erau anunțate că fiul/fiica a avut un accident rutier și că doar plătind repede de tot niște bani situația acestuia/acesteia se poate rezolva)

Revenind: o doamnă care a ieșit dintr-un magazin de confecții, la Milano,
s-a plimbat alte 10 minute prin zonă, după care a coborât la metrou. Acolo, doi indivizi îmbrăcați în ceva ce poate fi considerată o uniformă, au oprit-o spunându-i că sunt agenți de pază la magazinul  respectiv.

Femeia căra niște plase inscripționate cu numele magazinului. Cei doi i-au spus că a sunat alarma magazinului, că trebuie să o controleze, și  mai ales, că vor să-i vadă conținutul poșetei. Femeia, italiancă, dar nu milaneză, a avut prezență de spirit. Le-a spus că nu se va supune cerințelor lor decât în prezența unui carabinier. 

Cei doi au încercat să facă presiuni, doamna a fugit repede către agentul de pază de la metrou, dar acolo a cedat. A fost controlată, chiar și în poșetă, și din fericire nu i s-a furat nimic. Agentul de la metrou nu-i putea legitima pe cei doi. Poate din lipsa semnalului, poate nu i-a venit ideea, femeia nu a sunat la 112. Ajunsă acasă a rumegat situația și și-a dat seama că scăpase de un mare necaz.

Mă întreb cum ar reacționa un turist străin care deja are probleme cu limba sau e pur și simplu mai ușor de intimidat. Atenție, așadar!

A doua întâmplare nu s-a terminat deloc cu bine: o tânără de 15 ani, venită la Roma taman din Puglia, a ieșit împreună cu fata care o găzduia și alte prietene ca să vadă focurile de artificii organizate de Sf. Petru și Pavel, patronii Romei. Au mai rămas la un suc și o poveste afară. Până când a apărut un polițist. Așa s-a recomandat, fluturând în vânt cine știe ce legitimație. A depărtat-o de prietene, spunându-i că trebuie să-l însoțească la secție, și a violat-o.

S-a dovedit apoi că era un militar care urma să plece a doua zi pe vas. Plecase acasă la fratele lui, dar și-a amintit că își lăsase bicicleta legată de un stâlp lângă barul de unde o luase pe fată. A venit fratele lui să o ia, dar între timp fetele au pus cap la cap niște informații și și-au dat seama că făptașul era cel cu bicicleta.

Un punct de legătură, între cele două povești: oameni care pretind că sunt polițiști. Cei în care avem încredere.

Atenție, așadar! Cereți-le legitimația și nu uitați că de obicei oamenii de ordine umbă mereu câte doi. Cât să facem noi bancuri că unul constată, celălalt scrie. În afară de legitimație și uniformă (deși puteți fi rugați să vă legitimați și de ofițeri în civil, evident după ce și-au demonstrat calitatea),  nu departe de ei ar trebui să fie un autoturism  sau motociclete inscripționate. Rareori un cal!

Potrivit legii italiene, pe stradă puteți fi oprit sau rugat să veniți la secție doar de către polițiști (Polizia di Stato), carabinieri și de către polițiștii municipali, dar doar dacă aceștia au și titlu de agenți de securitate.  

Pe mijloacele de transport în comun și controlorii de bilete îndeplinesc rolul de agenți de securitate, așa că vă pot cere actele (numai în cazul în care aveți de plătit o amendă pentru că ați circulat fără bilet, însă)

3 comentarii:

  1. e veche doamna, e veche. Nu am inventat-o noi, era si pe timpul lui plumbuitu'.
    Acum multi ani, prin facultate, printre povestile de seara afara (ce de timp aveam!!!) asistam la povestile studentilor de atunci la Academia de Politie. Si spuneau din cazurile ciudate li se dadeau sa lucreze in perioada de practica... li se dadeau tot felul de dosare de care ceilalti fugeau.
    Cateva exemple de inselaciune:
    - suna la telefon o voce plangacioasa: mama, mama, sunt in spital, ajuta-ma.... apoi prelua telefonul un 'doctor' : e nevoie de interventie chirurgicala acum sa i se plateasca proteza, trimiteri la posta X bani cu mandat pt persoana Y etc. Varianta cu avocatul si scosul din puscarie a fiului ce a facut accident de masina si accidentat pe cineva. Peste tot foloseau informatii personale, pe vremea lui 1990-1995 le culegeau de la cozi/radioshantz (m-am certat rau cu mama pe tema asta, ca stia tot orashelul ce fac si pe unde merg!!!! ca na, mama e o gura sparta ca toate tzatzele ce le stiam pe acolo), astazi e foarte simplu: facebook.
    - cumparat o uniforma - si asta e veche, se pare ca multi dezaxati cauta puterea, forta, recunoasterea puterii etc. in spatele uniformei asa ca ei imi spuneau ca vad si in armata/si in politie multi bolnavi. Aici erau cazuri nu numai de furt, viol, ci si de pedofilie. Cum inainte de revolutie dar si dupa nu se faceau evaluari psihologice... iar acum se angajeaza la gardieni publici.....
    -varianta intelectuala: buna ziua, sunt de la agentia de brokeraj, creste cursul/aurul pe piata, repede investiti aici si ACUM etc.
    -furtul din apartament. Alta data urmarea un cersetor ce zacea 2-3 zile in fata blocului, orar de venit/plecat, mai aflau de la babe etc. Astazi de pe facebook :) sau cutiile aruncate la gunoi - stie lumea ce si-a cumparat, ca e la restaurant/la mare etc .
    -amenzi de circulatie/trecut strada ceruta PE LOC de la falsi politisti.
    De la ei am invatat ca modestia si cumpatarea nu atrag nenorociri din astea.
    Tot ei spuneau ca multa lume nici nu facea reclamatie de rusine ca au fost atat de usor inselati; atunci isi alegeau victime in special femei si le stiau direct sau indirect (din cercul de prieteni sau prieteni ai prietenilor). Si ca pe asta mizau si infractorii: LE MERGEA!!!

    Cea mai urata experienta la care am asistat: era seara, in troleu, studenta, si vad pe trotuar cum vine tiganul in fuga, o apuca pe o doamna blonda de gat si ii trage lantisorul(gros). Am vazut sange pe pielea ei.... si asta se intampla la 500m de politia municipiului Iasi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Că sunt vechi e una (câte trucuri care se fac acum pe șoselele României se făceau acum 30-40 în Italia), problema e că lumea cade în continuare victimă ăstora.
      Pe aia cu oul aruncat în parbriz o știi?
      Tare mi-e că trebuie să șterg toate astea, deși șmecherii nu de aici se documentează. Doar ăia care caută, citez din memorie ”cuvinte frumoase de scris pe Facebook”

      Ștergere
    2. Cu oul nu :)) -nu conduc, nu am masina, nu m-am lovit, dar din folclorul urban bucurestean, era cu piatra si copilul la semafor :))

      Stai linistita ca smecheriile astea se invata nu de pe net, ci din experienta. Politistii cu care discutam spuneau ca toti pe care i-au prins ca au facut sunt fosti puscariasi - invatau furtisagurile astea marunte in puscarie, in plus nevoiti sa faca rost de bani pt ca nimeni nu ii angaja cu cazier.... Din 2002 au scazut f. mult astea in Ro pt ca au plecat prin strainatate unde lumea e mai 'nestiutoare'.

      Un alt exemplu, fix lor li s-a intamplat!!, in 1993, veneau cu trenul de la Bucuresti, pe linia 500 :)) , noaptea. In compartiment 2 tineri bine crescuti si educati la Academia militara cu lupte greco-romane si alergat etc. si-au pus sus bagajele si intinsi mai vorbeau una-alta - inca nu dormeau. La un moment dat vine cineva linistit, deschide usa compartimentului si sta in cumpana 2 -3 secunde. Tinerii nostri incep sa sforaie in speranta ca nu ia loc cu ei in vagon. Ei bine, nenea a crezut ca dorm, a intins mana si luat un bagaj si .... primit bonus o bataie zdravana si coborat in shuturi la prima statie :)

      In rest, in bucuresti am asistat la 2 chestii tari: unu a inecrcat sa fure un portofel din piata. L-au prins oamenii, batut. Intre timp au venit si jandarmii, banui ca a mai mancat inca o bataie.
      Apoi la Mall, la kfc/terasa care era, un nene isi lasa jacheta si se duce sa comande/la toaleta. Ei bine, de la masa din spate i-au puricat buzunarele hainei si luat portofel/bani. Si nu, nu aratau a tigani/hoti, erau super bine imbracati!!

      Eu iti zic sa nu stergi nimic din ce e scris aici, din contra, sper ca va fi multa lume ce citeste, si mai ales domnisoare tinere si firave, victime sigure.

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...