22 septembrie 2014

Zece lucruri de făcut la Roma

Știe toată lumea: Roma e un oraș de ruine, biserici și piețe baroce. Ghidurile mai vorbesc și despre Vatican, Fontana din Trevi, Columna lui Traian și despre încă alte două, trei, poate zece mari atracții turistice. Mii de alte mărunțișuri pot face, însă, o călătorie la Roma mult mai bogată. 


 
Plimbările fără un scop anume, în oraș. Roma e mare și nu de ieri, de azi: de mii de ani! Întocmai ca romanii de atunci, o puteți lua pe lângă Forurile Imperiale, pornind de lângă Colosseum și Arcul lui Constantin, și să urcați apoi dealul spre Palatul Imperial al lui Domițian. Priviți la Circus Maximus. O panoramă de neuitat! Nu uitați nici de Via Appia Antica. Uluitoare, la apusul soarelui!

Roma e orașul motocicletelor, dar e mai frumos dacă îl parcurgi cu bicicleta! Cu 11 euro puteți închiria una pentru o zi întreagă și puteți să o luați liniștiți, din centru și până la periferie, pe malul Tibrului. 
 
Despre piețele mari nu cred că are rost să vă povestesc, apar în toate ghidurile. Preferata mea e Piazza di Spagna. Piațetele au, în schimb, un parfum aparte: pe lista mea sunt Campo dei Fiori, în centru, lângă Piazza Navona, de unde, pe o străduță strâmtă puteți ajunge și în Piazza del Fico
 
Tot în zona aceea se află și Piazza di Pasquino, unde vă recomand să mergeți ziua, ca să citiți ce-l nemulțumește pe cetățeanul roman. De cinci sute de ani, oamenii vin aici să-și spună oful în versuri sau proză, pe mici bilețele numite pasquinade lipite pe soclul statuii din colțul pieței. Concepute în dialectul roman, micile tirade se îndreaptă împotriva Papei și a guvernanților, în general, ca și acum o jumătate de mileniu, când au apărut.

Roma e și orașul îngerilor. Pe ziduri, pe un pod numai al lor (Ponte degli Angeli), în catedrale, peste tot, ce mai, stau ființele înaripate care veghează asupra e o adevărată provocare să vezi cum au fost întruchipați de-a lungul veacurilor îngerii noștri păzitori.

Caravaggio fără stat la coadă e posibil. Intrați în Biserica San Luigi dei Francesi între Pantheon și Piazza Navona. Trei lucrări ale pictorului Caravaggio toate consacrate Sfântului Matei pot fi admirate în capela cu același nume. 
 
O altă Romă vi se arată în fața ochilor dacă o priviți din EUR, cartierul ridicat de fasciști în anii ‘30. Puțini turiști știu despre el, dar, dacă aveți timp, merită să-l vizitați, ca să știți prin ce prismă vedeau arhitecții acelor vremuri clădirile antice. Dacă ajungeți acolo, aveți ocazia să vedeți Collosseumul în varianta pătrată, clădirea Palatului civilizației italiene, mai exact.


La masă: 
 
Cafele, cafele și iar cafele. Pont: dacă o beți pentru doza zilnică de cofeină, mai bine o cereți la bar, în picioare. Un ristretto dispare în două secunde pe gâtlejul celui pasionat, așa că nu are rost să plătiți dublu sau chiar triplu pentru așa ceva, doar ca să stați la masă. Mare grijă: romanii beau cappuccino doar dimineața, nu cereți așa ceva după prânz sau, mai rău, seara. Nu zic că nu ați fi serviți, dar la Roma ne purtăm ca romanii, nu? Cereți lângă cafea și un croissant. 

Sunt bune aragostinele, cu cremă de ciocolată, iar noctambulilor care ajung în zona Porta Pia le recomand din toată inima  sorchettele. Traducerea e vulgară, plăcerea nu: un aluat pufos acoperit cu o glazură din ciocolată și frișcă, sorchettele sunt renumite în rândul studenților care își petrec nopțile în cluburile din zonă. E un adevărat obicei ca, înainte să o ia spre casă, să se îndoape bine cu aceste specialități de la Lambiase. O dovedesc zecile de mașini parcate mai tot timpul în fața clădirii.


Chelnerii din Roma sunt nepoliticoși, așa că nu vă speriați că ar avea ceva cu dumneavoastră în special! Nu puteți pleca din Roma până nu degustați vinuri italiene. Nu ocoliți vinotecile și, dacă vreți ceva nu prea scump dar de calitate, opriți-vă la Cul de Sac, în Piazza Pasquino la numărul 73, și stați cuminți până se eliberează o masă. O va umple apoi chelnerul cu orice bunătăți cereți de pe meniu. Doamnelor le recomand, după masă, un Bracchetto d’Acqui pentru că e dulce, spumant și nu foarte alcoolic. În rest, meniul cuprinde vinuri din toate provinciile italiene, așa că aveți de unde alege.

(Am reluat aici acest articol publicat de TimeOut București, în urmă cu 7 ani. Revista și-a încetat activitatea și a închis și pagina de pe internet. Informațiile din articol sunt în continuare valabile așa că nu strică să aflați ce e de făcut la Roma, când ați bifat tot ce aveați trecut pe lista întocmită acasă.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...