13 decembrie 2010

incepe rostogolul

Înainte să vin în Mexic, graţie meseriei, aveam în cap câteva idei despre această ţară. Puţine, dar bine înfipte.
Una dintre acestea: că totul în Mexic se învârte în jurul tortillei.
Până şi preţul kilogramului de tortilla este unul de referinţă şi, dacă acesta creşte, începe avalanşa scumpirilor.
N-am mai mâncat de mult şi viaţa mea merge mai departe şi fără discurile galbene din făină de porumb, dar uite că de mâine voi fi atentă la ce se va întâmpla, pentru că sindicatul industriaşilor din domeniu (echivalentul sintagmei "morărit şi panificaţie" de la noi!) a anunţat că mărirea altor preţuri determină scumpirea tortillei de la opt pesos pe kilogram la 12 (echivalentul unui dolar SUA).
Într-o bună zi o să vă arăt şi frumosul aparat tricolor de făcut tortilla cu care m-am autocadorisit cu ocazia bicentenariului. E tot aşa ca în imagine, numai că roşu-alb-verde, ce credeaţi?

6 comentarii:

  1. Mie imi place tortilla de porumb. Se gaseste in Romania, dar e foarte scumpa. Sper sa nu-i creasca pretul :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici sint ieftine tortilele de porump, insa eu am renuntat de mai bine de un an sa mai maninc snack-uri de astea. Mai bine maninc alune, nuci sau migdale.
    Cum te-ai obisnuita cu apa potabila acolo? Am auzit tot felul de povesti ca nu e prea safe de baut, in anumite zone, mai ales. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Lady> pai ar trebui sa fie scumpa, pentru ca perisabila si se fac din faina de malai trecuta prin clorura de calciu (nixtamalizata). daca nu, sigur are un miliard de conservanti nocivi:)
    Inaaaaa, ieftina? mai ieftina de un dolar kilogramul?
    Apa nu bem de la robinet, de altfel se vand bidoane cu 20 de litri de apa filtrata (pentru spalat dinti si gatit in cazul meu, dar si pentru baut pentru restul lumii, puoh) si apoi cumparam apa minerala de baut.Pentru ca meritam. Dar eu nici in Romania nici in Italia nu beam apa la robinet, e drept ca imi clateam gura cu asa ceva, asa ca nu a fost mare socul.

    RăspundețiȘtergere
  4. tortilla nu e snack, a nu se confunda cu lucruri crocante: e moale, facuta din faina, sare si apa, aplatizata si incalzita. fara ulei si alte alea

    RăspundețiȘtergere
  5. aaa eu ma refeream la tortilla chips( a snack food made from corn tortillas).

    Cu privire la apa de robinet, in NY se zicea la un moment dat ca e cea mai safe apa de baut din America, dar acu' citeva saptamini a aparut stirea ca de fapt nu mai este:), au gasit nu stiu ce element toxin in ea. Cind ramineam in pana de apa plata, beam apa de la robinet fara problema si nu am patit niciodata nimic.

    RăspundețiȘtergere
  6. a,nu ai patit nimic, dar cine stie ce arsenic ai pe tevi:) aici au publicat in ziare de curand ca e plina apa de arsenic. inseamna ca multa lume bea de la robinet, sau foloseste apa aia ingrozitoare pentru gatit. eu intreb discret, oamenii care ne invita la masa, ce apa folosesc:) adica daca sunt nebuna sa nu fiu pana la capat?

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...