2 august 2017

Prin Burgundia pe urmele pelerinilor: Bazilica Sf. Maria Magdalena de la Vézelay

După Chablis, ne-am oprit la Vézelay, sat aflat pe lista celor mai frumoase mici localități franceze, dar și pe cea a celor 17 localități-sanctuar din Franța
(printre care mai sunt și Le Mont Saint-Michel, Lourdes, Lisieux, Chartres, Sainte Anne d'Auray, Rocamadour).



Bucuroasă să găsesc un Oficiu de turism și aici, am făcut repede o poză vitrinei.

Am pornit către Bazilica Sfintei Maria Magdalena, locul de popas al pelerinilor porniți de mai la nord către Compostella, pe drumul Sfântului Iacob.

La un colț, această față primitoare, bătută de soare, ploi și vânt. Cine știe cum îi întâmpina, acum sute de ani, pe pelerinii care-și ridicau privirea către ea?
 La primărie, decorațiunile de Ziua Națională a Franței.,Nimic ostentativ. Probabil și acum o sută de ani un tricolor și un mănunchi de spice erau omagiul adus de localnici sărbătorii.
Fragment de istorie: în această casă, fost pension, Sora Leocadia, directoarea, Sora Placidia, Sora Maria și mulți alți oameni de prin partea locului au ascuns, în perioada 1942- 1944 copii evrei aflați în pericolul de a fi trimiși în lagărele de concentrare. Sora Leocadia a fost inclusă pe lista celor drepți între popoare.


Bazilica Sfintei Maria Magdalena, aflată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, e cum îmi imaginam eu că trebuie să fie o biserică în care se opresc mii de pelerini, în drumul lor către Santiago de Compostela: austeră, dar impresionantă.



 În cripta ei se află și relicvele Sf. Maria Magdalena, aduse de pelerini în secolul X din sudul Franței, unde aceasta a fost îngropată.

Din curte, o panoramă plină de clorofilă. Miros de vară, de recoltă, prilej de strănuturi pentru cei alergici.


 Am coborât apoi către mașină, căci mai aveam mult de mers până la Dijon, unde urma să înoptăm.

Vézelay e o altă oază la care hoardele de turiști ocupați cu shoppingul și selfiurile încă n-au ajuns.  Ne bucurăm că am avut ocazia să petrecem câteva ore pe urmele pelerinilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...