28 noiembrie 2016

Strasbourg: unde Crăciunul vine în atmosferă de basm

M-a înspăimântat, în fiecare zi în care treceam cu autobuzul 42 pe Câmpiile Elizee pariziene, kitsch-ul monstruos al Satelor de Crăciun. Așa se numește gruparea de chioșcuri și tarabe cu care municipalitatea capitalei franceze vrea să întâmpine laic, căci așa a fost consemnul, sfârșitul anului.
Crăciun cu luminițe de toate culorile, mai ales verde fosforescent, supă de ceapă, churros, huse de telefoane, gablonțuri și veioze. Asta am văzut din autobuzul fără geamuri aburite, căci până la urmă frigul n-a poposit la Paris. Dezgust, căci doar n-o să mă enervez din ceea ce pot evita!
Și atunci unde e Crăciun, așa cum îl percepem ca în ultimii o sută de ani, în Franța cea mare?

Eu l-am căutat în Alsacia, la Strasbourg. E un oraș pe care voiam să-l vizitez și când anume să o fac, dacă nu acum?

Am ajuns la Strasbourg după ora prânzului, într-o zi mohorâtă, dar nu mi-a păsat: era ziua mea!
Ne-am lăsat bagajele la hotel, am trecut un pod, am găsit o frumoasă căbănuță în care niște tineri care lucrează pentru Oficiul de turism aranjau pliantele în mai multe limbi. Am salutat, am înhățat unul și am pornit pe străduțe.

O feerie: erau aprinse deja luminițele (piețele se inauguraseră cu o seară înainte) , mirosea a scorțișoară, cuișoare, anason, cardamom, ghimbir și care or mai fi, până la șapte, mirodeniile din biscuiții de Crăciun.
La prima tarabă cu lichide calde ne-am oprit: nu puteam să-i dăm cu vin, dar nici nu ne-am întristat: am luat suc de mere condimentat și mai ales cald, de la niște producători din zonă.

Era mai frig decât la Paris,  ne-am încălzit repede sufletul.

De 446 de ani Strasbourgul se îmbracă în straie de sărbători, odată ce începe Adventul.

În Evul Mediu, în Piața Catedralei Notre Dame din oraș negustorii deschideau tarabe pentru Sfântul Nicolae.  La 1570 un predicator luteran înfierează obiceiul, piața e interzisă și e înlocuită cu una de Crăciun, care ține trei zile.

Marele Brad de Crăciun din piața Kleber e centrul atracției, de când brazii împodobiți fac parte din iconografia Crăciunului, dar, odată cu trecerea timpului și mai ales de când cu progresul tehnologic, toate străzile de pe mica insulă din centrul orașului sunt împodobite.

Acum piețele de Crăciun țin aproape o lună și sunt numeroase.

Mirosea a brazi, a scorțișoară, a biscuiți de atârnat în Pomul de Crăciun, mirosea a lemn care arde în sobă. Mirosea a Crăciun, la Strasbourg!

La chioșcuri, nimic altceva decât tot ceea ce ne-am dori în casă de Crăciun. Specialități culinare locale care pot fi găsite în această perioadă a anului, dulciuri, globuri de toate felurile, vin, suc de portocale sau de mere condimentate, jucării și tot ce vedeți în imaginile de mai jos.


















3 comentarii:

  1. Da, asa-mi place! Globurile alea ca ouale Faberge nu-s chiar pe gustul meu, in rest toate-s dragute. Fetele de masa is cele mai cele. Ah, si as manca un covrig dintr-ala! <3
    Daca poti, fa niste poze si grozaviei de la Paris, sa nu traiesc cu impresia ca mai urat decat la Iasi nu se poate :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă gândesc că dacă globurile alea sunt puține într-un brad, și n-ar sta ciorchine, nu par așa de sclipicioase ca în grămada din poză.

      O să cobor din autobuz, dacă am timp și mai ales dacă nu e lume multă. Chiar am nevoi ede o husă pentru telefon, sper să nu fie scumpe!

      Ștergere
  2. Foarte frumos! Să tot fie iarnă, cu o așa atmosferă :)

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...