26 mai 2016

Paris: criza benzinei complică viața soției în teorie și practică


(essence= benzină)

Veți fi aflat de la știri că Franța e într-o grevă tot mai generalizată din cauza proiectului noii legi a muncii.

Pe zi ce trecea, vedeam cum de la nord către sudul Hexagonului se mărește pata cea roșie de pe harta benzinăriilor care nu mai au ce vinde, căci lucrătorii celor opt rafinării franceze au oprit producția. Se pregătesc cei de la centralele nucleare, lucrurile pot sta și  mai rău.

Noi ne ținem mașina în garaj, locuim aproape de locurile unde trebuie să mergem zilnic, transportul în comun, când nu e grevă, e excelent. Când e grevă e acceptabil.

Dar ideea, ideea că putem rămâne fără benzină (aseară ne-am uitat și aveam vreo 20 de litri în rezervorul pregătit să înmagazineze de trei ori pe atât) e foarte dureroasă pentru colocatarul meu cel neobișnuit cu penuria. Deși îmi spune că și în Italia, cu vreo 20 de ani în urmă, a fost o situație asemănătoare și a trebuit să stea o dată la coadă, ca să alimenteze!

Azi am primit un SMS: sunt la coadă, la benzinărie. 

La televizor, nu la Paris se întâmpla, e drept, văzusem situații în care angajatul benzinăriei se uita la rezervoarele oamenilor, înainte să-i servească. Doar persoanele la limita disperării erau servite.

La noi în cartier, unde aseară era închis și noi nu pricepuserăm dacă din cauza orei înaintate la care ne duseserăm noi sau a crizei de combustibil, rezervorul mașinii noastre a primit, așadar, de mâncare.

Pentru că, și citez din răspunsul primit la mesajul pe care-l trimisesem și în care îndemnam oamenii la lupta pentru pace și la neintrat în panică , ”din când în când ne e utilă și mașina”.

Revenind la situația din Franța: benzinării închise, lumea cumpără la canistre (cine mai are canistre, zilele astea?), s-a început și micul trafic.

Un anumit autobuz care trece pe lângă benzinăria ea mai apropiată de noi și-a schimbat traseul, din cauza cozii la benzină.

Eu m-am hotărât să umplu casa cu mâncare, căci nu știu cum va afecta criza aprovizionarea alimentarelor.

Fasole, paste, conserve, zahăr, făină și ulei, că tot vin alegerile în România.
Și poate îmi iau și o tigaie.


3 comentarii:

  1. tu ai prins cozi comuniste? Eu imi aduc aminte de copilarie si joaca de la statul la coada...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CUm să nu prind? Sute de cozi! La benzină și multe altele. Aveam și o canistră, în balcon.

      Ștergere
    2. eu la benzina nu am prins :)) ca nu aveam masina. Dar la portocale...

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...