2 martie 2016

Cărți, majordomi și sfaturi: cum să-ți rânduiești casa ca în Downton Abbey.

Mi-am luat în iarnă, de la Londra, The Butler's Guide to Running the Home and Other Graces.


15 lire sterline bine cheltuite. Oricât ai trage cu ochiul la ce fac mama și bunica prin casă, oricâte aparate și produse s-ar fi inventat, între timp, tot ai ce învăța de la un majordom de conac englezesc. Și o să vedeți la final de ce.


Autorii sunt Stanley Ager și Fiona St. Aubyn, iar prefața este semnată de Alastair Bruce, consilierul istoric al realizatorului serialului Downton Abbey. Dacă nu dețin ei adevărul absolut în domeniul acesta atunci cine?

Un citat de brodat pe un păretar de atârnat în bucătărie, dacă doriți:

Trei sunt cele mai importante calități pentru a putea rândui o casă: punctualitatea, organizarea, curățenia.


Îl cred, doar știu de mult timp treaba asta: „Curățenia e jumate sănătate”. Așa spunea, cu ani în urmă, la Tîrgu Mureș,  și un chelner care altă treabă nu avea, în timp ce eu și comesenii mei mâncam de zor, decât să ne mute lucrurile de colo colo, ca să măture firimiturile de pâine de pe fața de masă.

Stanley Ager a început să lucreze în 1922, pe când avea paisprezece ani, de jos: pentru mult timp nici nu și-a văzut angajatorii. 53 de ani în serviciul mai multor familii aristocrate din Marea Britanie sunt chiar o viață de om.

Vorbește despre planificări, inventarii, activități care trebuie să devină rutină, carnețele de notițe, curățat și lustruit, cârpe și cârpe, frecat și lustruit mobilier și podele, abajururi și candelabre, cărți (voi cum faceți curat în bibliotecă?), argintărie și obiecte din bronz, pete, haine, periat, spălat și curățat, aerisit, depozitat și aranjat în geamantane, țesături și hachițele lor, pantofi și pălării.

Are sfaturi și pentru momentele speciale, când musafirii trebuie să fie primiți ca niște regi, farfurii și tacâmuri, băuturi spirtoase sau nu, lumânări și sfeșnice, șervete și moduri complicate de a le împături.

Cel mai important sfat consider că este acesta. Vă rog să luați aminte:

Traduc și adaptez:

Răsuflarea soldatului! Un dram e suficient pentru a obține umezeala necesară fricțiunii, atunci când aveți de lustruit ceva. E surprinzător cât de multe pot face o răsuflare cât de mică și o batistă! Ați putea face să strălucească toate mânerele din casă, chiar dacă ați părea cam caraghioși când vă aplecați ca să suflați peste ele! 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...