10 decembrie 2014

Tiramisu: când gustul nu e pe măsura aspectului

Știu, hrana trebuie să fie plăcută ochiului, gustului și stomacului. Altfel rămâneam pe pășune.

Totuși, un tiramisù decorat peste măsură mi se pare exagerat ca o
colivă plină de bombonele CIP.

Vă povesteam ieri că celor 400 de calorii arse mărșăluind pe malul Tibrului le-a corespuns un tiramisù. Cel din imagine era cu castane, căci e anotimpul lor. (Dar zău dacă le-am simțit. Pișcoturile erau prea îmbibate în cafea.)  Mascarpone era în doze măsurate, praful de cacao de deasupra era și el pudrat cu chibzuință.

Și în timp ce îl terminam, linguriță după linguriță, mi-am dat seama că da, un truism trece ca peștele prin apă prin istoria culinară.
Încă ceva: mascarpone se găsește de o groază de ani, în alimentările românești. Nu combinați aiureli cu cremă de vanilie sau frișcă! Dacă da, dați un alt nume rezultatului.

Poftă bună!

Semnează: habotnica.


6 comentarii:

  1. http://www.manusmenu.com/home-made-mascarpone

    RăspundețiȘtergere
  2. Vazand atati bucatari straini prin restaurantele italienilor, ma intreb cat mai este italiana mancarea pe care o gatesc. Chiar daca respecta reteta (o respecta?), nu e sufletul de italian. Poate gresesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am trecut și eu printr-o fază în care m-am lăsat deprimată de acest gând. Acum iau mai mult în calcul faptul că Italia și bucătăria italiană, nu cea regională, e un întreg de puțin peste 150 de ani. Și la o adică rețeta standard e mai importantă decât tiramisu făcut de un sicilian:) sau de Pizza făcută la Treviso. Vivat Accademia Italiana della Cucina!

      Ștergere
    2. adica trebuie sa fie toti bucatarii academicieni? :)
      oare mai este vreun popor care sa isi standardizeze mancarurile precum metrul etalon de la paris? daca te intereseaza, reteta de tagliatelle, tortellini si alte specialitati bologneze, le gasesti la bologna.

      Ștergere
    3. NU, dar să consulte rețetele catalogate de Accademia Italiana della Cucina.
      Cred că măsuratul cu atenție intervine când rețetele sunt călcate în picioare.

      N-o să-=i uit niciodată pe niște nesimțiți dintr-un restaurant din Boston, un restaurant cu pretentii, care mi-au pus intr-o farfurie cu paste si ciuperci un ardei jalapeno, cumva ascuns pe fundul farfuriei (mare, iute, verde inchis, mexican 100%) . intreg. Ii intreb de ce au facut asa ceva, imi raspund ca asa e traditia italiana.
      atunci m-am enervat. pentru ca imi provoci arsuri gastrice si ma minti agitand in aer, cu smecherie, cuvantul: traditia italiana. la sfarsit, pe nota de plata mi-au sufeerat si un bacsis de 35%.
      deci poate din cauza de agresiune:)

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...