22 august 2014

Scara Rakoczi din Tirgu Mures- povestea mea

Ati citit, poate, si voi despre Scara Rakoczi de la Tîrgu Mureș, care a fost pictată cu aceste motive populare pixelate, la inițiativa Asociației Green Art Tour.

Au pictat-o colegii mei de peste generații de la Liceul de artă, nu doar pentru că erau cei mai indicați să o facă ci și pentru că treptele acestea sunt aproape de școală.

La baza lor ne opream, cu colega mea de bancă, și câte o oră după terminarea cursurilor.

Aveam multe de povestit. Tot ce nu încăpea pe bilețelele trimise în timpul orelor, tot ce n-a fost zis în pauze și  pe porțiunea de trotuar până la la baza scărilor.


Câteodată ne mai vedea și tovarășul învățător de la care am aflat, exact acolo în fața acestui șir de trepte, povestea celor două femei care au petrecut o grămadă de ani în închisoare și, când au fost eliberate, au mai rămas la poarta penitenciarului ca să mai schimbe niște cuvinte.

Le mai și urcam, și reveneam la strada principală pe o străduță paralelă, aflată la cîteva sute de metri mai departe.

Mă întorceam acasă și așteptam telefonul de la mama sau de la tata, care sigur erau îngrijorați de întârziere.

Și când te gândești că scările erau cenușii, crăpate și deloc importante!

Acum ne-am opri acolo ca să ne facem câte un selfie și să ne dăm întâlnire mai încolo, pe whatsapp. După care, peste ani, ne-am aminti cu nostalgie de vremurile când scările erau pictate.

7 comentarii:

  1. Ce fain!

    Orașul meu își sărbătorește zilele săptămîna asta. :D Mă duc să mănînc înghe și să mă binoculez pe la standuri (cărți mi-am luat deja de la standurile anticariat :D).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pariu cât dorești tu că vei și cumpăra de la standuri. Vacanță plăcută și înghețată tot așa!

      Ștergere
  2. Imi place scara ta. Am citit si pe blogul "ici-colo" despre strada Xenofon din Bucuresti (http://www.ici-colo.ro/2014/07/strada-xenofon-renascuta-cea-mai-colorata-strada-din-bucuresti.html). Si am si vizitat-o. Orice initiativa de bun gust si durabila de infrumusetare a spatiului public ma bucura si ma face sa ma amagesc cu gandul ca e un semn de apropiere de tarile civilizate..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu încă mai am probleme în a accepta noua artă urbană. Mi se pare un ambalaj pentru clădiri, scări și alte construcții care, de fapt, ar avea nevoie întâi și întâi de renovare.
      Tot la Tîrgu Mureș vor picta alte scări. Din ce citisem, vor să atragă astfel turiști. Ai merge într-un loc doar pentru că podul din centrul orașului are balustradă albastră? Eu nu prea.

      Ștergere
    2. Tocmai asta mi se pare esential: ce se face acum sa fie durabil, adica sa nu fie lasat in paragina, sa existe continuitate in bine si sa nu se faca totul de mantuiala si, adeseori, pentru a castiga unul si altul. Sa se faca ceva care sa dureze in veac. Dar mai gandeste cineva asa, in ziua de azi?
      Nu as merge pentru podul albastru, dar daca podul din orasul meu din paraginit s-ar transforma intr-un pod renovat albastru, m-as bucura (sa nu fie de prost gust, desigur).

      Ștergere
  3. No, ca vii tu de departe si te pozezi pe scara si eu inca nu am ajuns acolo. Dar m-am scos cu scarile din vecinatatea mea, de la Furnica. Sunt mai colorate si cu alta tema, te invit sa le vezi si cu ocazia aia sa ma vizitezi si sa stam la o cafea la urmatoarea ta vizita in Tg. Mures. Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se intampla de obicei cand locuiesti in orasul cu atractia turistica in cauza. SUnt multe locuri din Roma unde nu am ajuns tocmai pentru ca stiu ca nu au intrat zilele in sac. Am vazut si scarile de la Furnica (in poze). Cat despre vizitat, eu ma scuz cu toata lumea din oras: nepotelul meu e atat de simpatic ca m-as simti prost sa il las singur. Ies din casa doar cand doarme el de dupa-amiaza. Cand o deveni un adolescent plictisit bem cafeaua. Sau daca vii la Roma! Pup.

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...