7 octombrie 2013

Acvariul din Genova- o călătorie în adâncuri

Genova s-a născut din mare, ne e clar tuturor. Ce omagiu mai frumos putea să-i aducă mării orașul, prin arhitectul Renzo Piano (structura) și americanul Peter Chermayeff (interiorul), dacă nu un acvariu?

Construit pentru a marca cei  500 de ani de la momentul în care Columb a plecat către Indii și a ajuns în America (m-am lecuit să spun descoperirea Americii de când am rostit aceste cuvinte în fața unei mexicance. Adică ce, pe daci i-au descoperit romanii?) Acvariul din Genova se află în Porto Antico (Portul Vechi) și adăpostește peste zece mii de vietăți marine.

Lamantino
Dacă vă gândiți la niște acvarii imense puse unul lângă altul,  stop joc: ideea designerului a fost să-i ducă pe vizitatori
sub apă și așa și pare o vizită printre vietățile din lumea submarină cea largă.
Un pește fierăstrău

Acvarii imense, tablouri vii, delfini pe care am avut norocul să-i văd la ora mesei, altfel n-ar fi ieșit ei cu nasul în ploaie, meduze cu puncte, vietăți din care nici la Muzeul Oceanografic din Monaco n-am văzut, acvarii descoperite pentru ca vizitatorii să poată mângâia niște pești care chiar își merită numele de pisică: se apropie de tine, se gudură și te lasă să-i mângâi. Scurt și nu pe ochi, ne avertizează un panou de lângă bazin.
Pește-pisică
Dacă n-aș fi vizitat Acvariul, habar n-aș fi avut că există pești care au organe emițătoare de lumină, ca să-și găsească mai repede prada sau să scape de pericole. Malacosteus e una dintre speciile cu asemenea „dotări”.

La ieșire, dacă doriți și alte amintiri decât cele adânc gravate în memorie sau cele din aparatul foto, se află un magazin cu suveniruri. 

Pagina oficială a Acvariului din Genova e aici.

Un comentariu:

  1. Cea mai frumoasa amintire ramane mangaiatul pestilor. Cam bucurat ca un copil (alaturi de copii). Si acvariul este impresionant in interior, dar si in exterior (un paralelipiped bleu). Totul in jur este frumos.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...