31 iulie 2013

Monica si Sardinia- povesti cu vin

Deși n-am văzut toată insula, v-ați prins voi că tare-mi mai place, din moment ce mă tot întorc la ea.

Dar și Sardiniei îi place Monica, ce credeați?



Doar în podgoriile de pe insulă crește o viță-de-vie care chiar așa se cheamă: Monica. Adusă de spanioli cu 300 de ani în urmă, s-a numit Morillo, apoi Mora, ca să ajungă, foarte frumos!, la numele Monica.

Din ea se naște un vin roșu deschis, răcoritor, deloc greu, sec, parfumat, de alăturat oricărui fel de mâncare. Rar e amestecat în cupaje cu altceva, căci Monica e Monica.

La Sella e Mosca, cea mai mare podgorie din Sardinia, aflată aproape de Alghero, pe lângă Cannonau, Terre rare și Anghelu Ruju (un vin licoros de desert), vinul din vița Monica se numește (mi s-a furat iar ideea, din moment ce eu îmi spuneam așa, când eram mică) AcinoM.  Puțin vanilat, puțin fructat, puțin violaceu. De băut, în cazul meu, cu brânzeturi maturate. În cazul vostru, cu carne, dacă doriți.

16 comentarii:

  1. Vinul: băutura nobililor!
    Un pic mai jos de Sardinia, adică în Sicilia, se face cel mai dulce şi aromat vin din câte am gustat eu. Preferatul meu, deoarece cu cel sec nu se prea împacă stomacul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce de Pantelleria? Anghelu Ruju e un vin la fel, licoros, aromat, de uitat câte grade are și de mâncat pur și simplu:).

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. vaidimini! si ala pe care l-am postat eu tot asa... tare, dom'le! iaca, romanii si sardiniezii (sic!) chiar au ceva in comun!

      Ștergere
    2. să le spui sarzi, că așa voiam eu să fiu: sardă!

      Ștergere
  3. Daca un vin poarta numele tau ar trebui sa existe si numele meu pe o sticla. Una de bere cu lamaie!:))
    M-ai facut curioasa cu vinul ala licoros, o sa-l caut si pe la noi, mie imi place Lacrima lui Ovidiu, altul n-am gasit asa de ...licoros.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, păi până să dau de astea îl lăsam pe Ovidiu să-mi plângă pe umăr și-n păhăruț, că eram mai tânără și mai consolatoare! Ar trebui să fie cam la fel, să mă uit eventual la alcool și concentrația de zahăr.

      Ștergere
    2. Anghelu Ruju: 90 gr./litru și 12/13 %
      Lacrima lui Ovidiu:15% alcool și despre zahăr nu am găsit nicăieri! Rușine, Murfatlar!

      Silavaracald: daca nu Passito de Pantelleria poate Marsala?

      Ștergere
  4. hehe, mama semna cîndva anomis şi ghes uat, am semnat şi eu iniţial ateloiv! :d

    RăspundețiȘtergere
  5. Morillo şi Mora bănuiesc că ar însemna "maur/-ă"? "Anghelu Ruju" e "îngerul albastru" în sardă? "J" se pronunţă "i" sau "j"? Îmi place chestia asta sardo-corsicano-română, substantive terminate în "u". (Un francez mi-a zis odată că recunoaşte românii după faptul că numele li se termină în "u". "-escu", fără doar şi poate. Sau "Fenek you!", mai ştii?)

    Tu simţi fineţuri din astea cum ar fi notele de nucă, vanilie, ciocolată sau scorţişoară din vin? Dacă da, te invidiez sincer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pronunță Anghelu Ruiu și e îngerul roșu.
      Să știi că simt notele alea, trebuie să te concentrezi puțin și să fi gustat multe lucruri, la viața ta. Din multe vinuri mediteraneenii recunosc note pe care eu, dacă am mâncat mere, pere, portocale și alte câteva puține fructe la mine în țară, n-am știut să le descriu. La St Emilion un chinez a strigat, fericit că a recunoscut una dintre notele unui vin: metrou! Ăla om de invidiat!

      Ștergere
    2. Asta îmi aduce aminte de nu-mai-ştiu-cine care simţea într-un vin mirosul din aerul răcorit produs de praful de pe drum peste care cade o ploaie torenţială într-o zi toridă de vară. Sau de japonezul care povestea la radio că ei au o cultură a vinului mult mai subtilă decât au europenii, referindu-se la ceaiul cu miros de fum.

      După discuţia asta ar fi cazul să vezi "Sideways", dacă nu l-ai văzut.

      Ștergere
    3. Mirosul din aerul răcorit de ploaie peste praf e foarte frumos. Să-l descoperi în vin? O să-l caut, de acum!

      În schimb vinurile pe care am avut ocazia să le cunosc în Sardinia chiar aveau gust sărat.

      Sideways, mulțumesc, îl caut.

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...