19 iulie 2013

Grădina din balcon

De la vremurile când frumoasele flori ciclamen de pe balconul nostru erau plantate și aranjate de Rozsi neni de la parter au cam trecut câțiva anișori și câteva mii de kilometri. 

Îndeajuns ca să știu ce înseamnă să te îngrijești singur de niște pete vii de culoare, să faci experimente, să nu te documentezi până la nivelul de
grădinar pasionat și să nu îți cumperi de ajutor decât un micuț plantator (cum am văzut că e definit pe site-urile de specialitate) pentru afânat pământul și o foarfecă (după ce aia de birou a fost ruptă mișelește de cine vrea să-mi fure coroana de rege al grădinăritului de balcon). 

Nu tu mănuși, nu tu pălărie bucolică cu boruri imense.  În Mexic am avut și un furtun lung cu un cap meseriaș, care împrăștia apa în diverse moduri. Aia da jucărie! A fost parte a cadoului meu de Crăciun pentru casă.

În București, am crescut și îndesat o ferigă pricăjită și am făcut dintr-o rămurică de plantă necunoscută încă mie (furată, doar există superstiția că florile furate se prind mai bine!) de la scara vecină, după ce am plătit întreținerea, o ditamai planta care le invadeaza balconul părinților mei.

Da, cei din jurul meu știu că eu readuc la viață plante și știu ce e de făcut cu violetele ca să fie mereu proaspete.

În Mexic, cu usturoi și apă am făcut să plece în șir indian (ce păcat că nu le-am filmat procesiunea: erau caraghioși de tot) greierii veniți să ne distrugă plantele de pe terasă. Aici, cu același usturoi și cu ulei de neem am alungat niște purici de pe camelii.

Am inventat un procedeu (care exista de cine știe când, dar dacă n-am știut?) prin care plantele au apă și când lipsim noi mult de acasă. Cel cu sticlele pline înfipte în pământ. Toți vecinii ne copiază acum! De ce nu am înregistrat patent de invenție? 

După modelul Starbucks îți inventează noi nevoi, zațul cafelei ajunge îngrășământ în ghivece. M-am documentat și chiar le face bine! Vecinii nu s-au prins încă, deși materie primă este din belșug aici.

Am cules semințe roșii din asparagusul obraznic al vecinei de sus (obraznic pentru că în curând ajunge și la vecinii mei de jos) ca să am și eu, dacă tot am văzut că nu-l arde soarele. Patru plăntuțe așteaptă o jardinieră și soare puternic ca anul trecut, când ne-au părăsit niște balerine și niște azalee sensibile peste măsură. Le-au luat locul niște lavandă și niște bărbi ale lui Jupiter care, de prea multă ploaie de nou climat tropical roman, sunt cam pricăjite.

Am un sâmbure de avocado la germinat, după dezamăgirea că am reușit să plantez unul în Mexic și n-am putut să-l iau cu mine aici.

Iar în poșetă, o semință neagră mică luată dintr-o felie de ananas, la restaurant. 

În rest, nu le răsfăț prea mult, nu le pun Mozart, nu le vorbesc și mi-am descoperit o alergie de contact la azalee. Cât să știu că plantele trebuie privite și mirosite, nu mângâiate. Să ne mângăie nouă sufletul!

Voi la ce nivel de grădinărit sunteți? Știți să resuscitați plante? Vă plac plantele vecinilor, plantate în cutii de iaurt?


20 de comentarii:

  1. Eu sunt la nivel zero. Asta pentru că n-am încercat să cresc nimic, deci nu pot fi numită criminală.

    RăspundețiȘtergere
  2. iti dai seama ca acuma tre sa imi pove cum e cu violetele :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa care sa imi povestesti de ce. (incep sa te suspectez ca te cheama Violeta si nu vrei felicitari de Florii. Asadar> violetele trebuie lasate in pace! Cum le dai putina atentie, cum se ofuscheaza. Trebuie tinute la aproape umbra, cu apa in farfurioara de sub ghiveci niciodata pe pamant sau pe frunze, nu tu cantecele, nu nimic. Am salvat una care urma sa fie aruncata, am gasit-o dupa 9 zile de neudare bine mersi.
      Aceasta este o reteta personala, dar, daca functioneaza in caldurile de Roma, trebuie ca este extraordinara!

      Ștergere
  3. Tre sa-mi fac timp sa le pozez si pe ale mele "before" si "after" concediu, ca ramane la "butoane" domnul Agachi, vecinul, care inafara de-a-mi alinta motanii, altceva nu stie. Imi ineaca cam toate florile din dorinta de a nu suferi, saracele, de sete :p

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut o mulţime de flori de-a lungul timpului dar acum m-am limitat la câteva mari, un cactus care pare înţepenit de mult timp în aceleaşi dimensiuni, aloe vera şi câteva camelii moştenite de la copiii mei plecaţi din ţară. În rest, cele de curte, antrenate să reziste atacului câinilor. Îmi plac mult, dar nu cred că am răbdare suficientă pentru ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei uite ca eu ma dau degete-verzi dar de un cactus, caruia in teorie si mai ales in caldurile romane nu ii trebuie prea multe, nu ma ocup! Am unul palid (e primit cadou, de ce mi s-a daruit un cactus nici nu vreau sa ma gandesc) si ma uit destul de urat la el- ocupa un ghiveci prea frumos pentru ceea ce el ca planta a carui misiune e sa ofere placere ochiului imi da in schimb.

      Ștergere
  5. Nici eu n-am palarie cu boruri imense, da' tinand cont ca ma duc in august in Florida si ca probabil buruienile sunt cat palmierii(hihihi), creca tre' sa-mi cumpar. :)
    Eu flori de interior nu am(decat 2,3 cactusi) din lipsa de spatiu insorit, dar visam si eu si P la o sera in prelungirea casei. Poate la pensie. :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună ziua, o preguntită, pentru favoare: ce înseamnă expresia "de gnocchi soacrei"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. n-am auzit niciodata de expresia asta! de unde ai cules-o, Ispiretti?

      Ștergere
    2. este vorba expresia ce poate fi citita in ochii soacrei atunci cand paiul devine deja barna

      Ștergere
  7. Vienella - nu intzeleg foarte bine sarcasmul dumitale vienez, dar simtzesc o boare de antagonism fatza de un grup social. Personal, pina nu se ajunge la cutzite care zboara prin salon si la crize de cord, care se termina cu venirea masinei de salvare, eu te incurajez la antagonism (stii, mi-a ramas aia cu cravatele la inima. Fii atenta cum itzi cresti baietul, daca il ai - mamele sint cele mai rele influentze asupra fiilor lor, si ce fac/nu fac ele in procesul de educatzie pune bazele serioase a multor certuri/scandaluri/esecuri de cuplu).

    A. - Imi place ce complet ai internalizat lectiile de limba (it.+rom.) ale Monicai. Foarte satisfezant.

    Monica - eu, ca Leguma, pe moment nimic. Unul din motive, foarte important - nu gasesc decit ghivece de plastic, nu se mai fac ghivece de lut ars.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit că nu se găsesc decât din plastic sau dacă sunt și din lut sunt mult mai fragile decât cele de pe vremuri.
      Cât despre soacre, cel mai rău e când pornești la luptă și când colo soacra habar n-are că e adversar. Ce frustrare! Ce cuțite ascuțite degeaba! Jos Creangă!

      Ștergere
  8. eu o sa fac poze. Cam 90% din ele le pierd, dar perseverez. Am in jardiniera muscata langa castravete, leustean, menta, marar ( nu functioneaza, dar ma incapatanez), patrunjel, campanule, 4culori diferite la muscate, zorele ( nu au inflorit inca, deocamdata se intind peste tot), rucola ( asta e cea mai eficienta, se dezvolta f. repede, in 5-6sapt o recoltez) , usturoi verde ( cateii prea mici ce mi-a fo lene sa ii curat), busuioc( l-am mancat si apoi luat altul), oregano( l-am mancat) etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi place sa ma incapatanez! Am curatat lavanda de uscaturi si am taiat din greseala o ramura verde. zice pe internet ca nu se inmulteste prin butasi. Eu vreau sa constat singura asta! E in borcan, in apa:)

      Ștergere
  9. Puşculiţa este o puşcă mică?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sextil Pușcariu era un asasin plătit?

      Ștergere
    2. Nu, bineînţeles! Atunci l-ar fi chemat "Mercantil Puşcariu". În realitate, era un asasin obsedat sexual.

      Ștergere
  10. Monica cu accent pe 'i', ce s-a intimplat cu lavanda din borcan? A scos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite cum mă supăr la ora asta: am aruncat-o. N-a scos nimic. S-a ofilit și aia din ghivece.Nu pricep nimic. Or fi ploile din toată vara asta.

      Ștergere
  11. Draga, imi pare rau ca te-am necajit, dar eu doar atunci vazusem aceste comentarii, nu stiu cum mi-au scapat.
    Cit despre lavanda, stii cum e: cind pui o bucatzica in apa, sa scoata radacini, sansele sint maximum de 50%. Si, pe urma, mai intra si alte elemente in ecuatzie: caldura, porcariile din apa, cit de sanatoasa si rezistenta era planta mama. Plus imponderabile...

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...