9 octombrie 2012

Mâncatul în stradă, în centrul Romei, este interzis

S-a terminat, cel puțin până la sfârșitul anului, cu sandvișul, înghețata, felia de pizza și ce altceva mai mănâncă în grabă, pe stradă, turiștii veniți la Roma!

Ordonanța primarului Alemanno nu e o noutate: o decizie care expirase la 30 septembrie (și de care prea puțin s-a ținut cont) spunea același lucru, după cum afirmă ziariștii italieni.

În vigoare până la 31 decembrie 2012, ordonanța prevede amenzi între 25 și 500 de euro pentru turiștii care staționează în zonele de interes arheologic și istoric pentru a consuma alimente sau băuturi. 

Zona la care se referă interdicțiile este cea cuprinsă între scările din Piazza di Spagna, în fața Fântânii celor patru râuri din Piazza Navona, în zona Fori Imperiali, în apropierea Panteonului (adio înghețată din cele trei surse din apropiere și adio granita cu cafea mâncată cu ochii pe ).

Motivele invocate de edilii romani sunt mizeria pe care turiștii o lasă în urmă și calitatea produselor vândute.

Romanii s-au supărat că orașul lor ar putea fi considerat muzeu și doar atât și duminica trecută au ieșit în stradă. Sponsorizați cu sandvișuri, înghețată, felii de pizza și chiar un grătar, mai pe seară de proprietarii unor magazine gourmet (care au de suferit de pe urma ordonanței) mai mulți locuitori ai capitalei Italiei s-au adunat în câteva piețe și au mâncat. Poliția a dat vreo șase amenzi, după cum se spune într-un video de pe Youtube.

Cum nu e chip să mâncați în mers sau în interiorul (de doi metri pătrați cel mult) multor localuri unde se vând sandvișuri sau înghețată, cum nu are rost să vă cheltuiți toți banii pe vreo terasă gestionată de cine știe ce mafiot care spală bani sau de personaje dubioase care se bazează pe faptul că un turist oricum nu se mai întoarce și a doua oară acolo, mă repet și vă propun să mâncați în afara centrului (ocazie cu care cheltuiți și mai puțin).

16 comentarii:

  1. E scump sa maninci la roma...

    RăspundețiȘtergere
  2. Da' lângă Roma Termini putem face hectolitri de pipi şi dormi pe bănci?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela, e scumpă viața la Roma, e drept.
    A., numai dacă ești albanez, ai holeră și ne întoarcem în anii 90 când veneau bărcile pline, din republica vecină și prietenă. Altfel, să știi că am observat că s-a mai curățat zona aceea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce se spune insa despre guma de mestecat?
    Nu e mancare, dar lasa o murdarie mult mai dificil de indepartat.

    Cat despre Termini, anu' trecut in vara era asa cum spune A.. E drept, nu-i tocmai obiectiv turistic...

    RăspundețiȘtergere
  5. A spune despre zona de langa. Termini s-a mai curatat *(Gare du Nord e o poezie, in schimb:)

    RăspundețiȘtergere
  6. GUma se vinde peste tot, nu au cum s-o controleze:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai si eu ma refeream tot la zona de langa statia Termini. E un fel de parc mai incolo de cheiurile pentru autobuze (daca bine-mi amintesc).

    Gare du Nord inca mai merge, sa vezi Mile End la Londra, parfum! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. serios? sunt tot mai convinsa ca as dori sa locuiesc la Baku. Sclipitor de curat. sambata dimineata la 9 curatau balustradele din portul turistic si frunzele unor plante dintr-o mica gradina botanica! capac la toate, ieri am vazut pe o strada cu blocuri de oameni instariti o scena despre care nu stiu daca sa scriu,iar daca scriu sa o fac pe blog sau catre primarie ori politie.

    RăspundețiȘtergere
  9. In schimb gara noua din Roma, Tiburtina, e mai cool decat orice aeroport. Si are si design interesant *(talienii astia cu simt estetic exagerat!)

    RăspundețiȘtergere
  10. Anno Domini 2006 (7514 de la Facerea lumii): în jurul gării Termini precum şi în parcul din jurul Lateranului mulţi, mult prea mulţi români mâncând din traistă şi relaxându-se pe bănci ori pe iarbă. Români din ăia care "ne onorează" în Vest deoarece au "avut curajul" de "a-şi lua soarta în mâini" şi a pleca "la muncă". (La negru.)

    RăspundețiȘtergere
  11. Deci nu în centru. O anecdotă de la vajnica Ancuța care și-a luat și ea soarta (?! asta e un clișeu de la TV?)în mâini și a venit la lucru, la Roma: în prima zi, unchiul la care venise, care era aici de zece ani, i-a spus că o duce în centru, să spele geamurile de la Colosseum. Ancuța a crezut până a văzut. Acum Ancuța spală geamuri în casele unor italieni dar nu strânge bani de casă la Certeze.

    RăspundețiȘtergere
  12. Unchiul Ancuţei uitase româneşte: "geamurile" de la Colosseum erau, de fapt, parbrizele de la Colosseum.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi se pare ca in oricare centru de oras e foarte scump sa mananci. NU stiu cum e la Roma ca nu am fost inca in Italia, dar daca nu vrei sa cheltui mult e bine sa te indepartezi un pic de centru.
    Dar ma gandesc si eu ca afacerile alea se duc naibii daca interdictia ramana, ceea ce nu e prea Ok pentru economia orasului (eu imi imaginez ca-s multe si produc multi bani).

    RăspundețiȘtergere
  14. Te indepartezi de centru, desigur, dar in putine locuri se mananca in afara lui! La Roma, din fericire, restaurantele de cartier, gratie obiceiului de a iesi duminica la pranz cu familia, sunt bune.
    o sa-mi adun puterile sa fac, totusi, o lista de locuri unde se mananca bine si deloc scump in centru. E aiurea, la cat de intins e orasul, sa se ocupe turistii cu luatul autobuzului care vine mereu cu intarziere ca sa manance. Mai ales ca la ora 15 bucatariile se inchid.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...