23 octombrie 2012

Hermann Hesse pictorul

Hermann Hesse a fost un om complex, cu o viață interesantă și o familie și mai și care, în afară de faptul că a scris așa cum știți, dacă ați citit Lupul de stepă, Siddhartha sau Jocul cu mărgelele de sticlă, a desenat și pictat. 

Atât de mult încât lucrările sale, răspândite prin lumea largă, s-au adunat într-o expoziție care s-a încheiat ieri la Lugano, în Elveția, și se va deschide curând la Wuerzburg, în Germania.



Scopul expoziției retrospective ...sorvolare i confini (survolând frontierele) de la Muzeul Cantonal de Artă din Lugano este, din ce spun organizatorii, sublinierea evoluției personale a omului Hesse și viziunea lui despre artă. 

Exact acum 100 de ani, în 1912, Hermann Hesse se stabilea la Berna unde a început să și picteze (aici a scris Rosshalde). S-a mutat apoi la Montagnola, în cantonul Ticino și nu am cum să nu-l înțeleg: peisajele, clima sau liniștea sunt tot, tot, tot ceea ce și-ar putea dori orice om pe care viața îl încearcă în tot felul de moduri pe care nu vreau să le aprofundez.

Cert e că Hesse a găsit în Ticino armonia pe care o căuta atât pentru el cât și pentru personajele sale. O demonstrează acuarelele înfățișînd lacurile, satele, văile și dealurile din jurul Montagnolei.

Am văzut și operele dedicate visului, realizate în perioada în care Hesse era sub terapie psihanalitică. Nu tu liniște, nu tu imagini bucolice ci mai degrabă anxietate și violență.






5 comentarii:

  1. Problema cu Hesse este că e un Coelho mai rafinat - sau un Jung mai rudimentar. Am citit "Siddharta" şi încă ceva şi m-am plictisit îngrozitor. "Siddharta" ar fi putut la fel de bine să se cheme "Alchimistul"...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu n-am citit Siddhartha (am văzut că am scris aiureli, mersi) dar restul mi-au plăcut(acum că am aflt ce viață a avut omul ăsta). Dacă o fi vreun Coelho (în preajma numelui lui Coelho mai că aș scrie „vre-un”)măcar a fost primul. Mă duc să corijez, cred că ai râs bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. mie "lupul de stepă" mi s-a părut ok pentru fanii genului, suflete chinuite. mai degrabă aia cu perlele părea mai pe gustul meu, dar n-am terminat-o, nu mai știu de ce. impresia pe care mi-a lăsat-o hesse e că a fost un nene de treabă, mi-a plăcut o povestioară pe care-am făcut-o la școală, se chema "unterm rad", nu stiu cum ii zice in română.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu l-am citit în adolescență, și acum chiar că mi se pare că era de comparat cu Coelho, pentru că toată lumea îmi spunea să-l citesc. Mi se pare că uneri am nevoie de ordine, disciplină și simplitate.

    Vai de mine, tocmai citesc o culegere de ”de ce m-am întors în România” alcătuită de Sandra Pralong. Unele povești sunt frumoase, altele sunt prilej de reamintit că mai existî și exaltați pe lumea asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. sa-l compari pe hesse cu coelho este superficial iar cu jung nu se compara, sunt in zone diferite ale culturii. coelho n-a scris si n-o sa scrie niciodata o "ultima vara a lui klingsor". narcis si gura de aur sau knulp sunt peste coelho cu mult. la fel siddharta sau lupul de stepa. sa-l judeci pe hesse plecand de la coelho...

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...