3 iulie 2012

Care e povestea cişmelelor romane

Întâi au fost apeductele, fără de care Roma n-ar fi fost mare nici acum, nici acum două mii de ani.

Apoi fântânile, motiv de fală pentru locuitorii unui oraş care nu mai era capitală de imperiu de cam multişor.

Unde să se adape vitele şi unde sculptori de talia lui Gianlorenzo Bernini să se dezlănţuie, în marmură, spre bucuria turiştilor de acum şi a fotografiilor de pe telefon ajunse trofeu pe reţelele sociale.

După unirea care a dus la Italia de astăzi, cu 150 de ani în urmă, nu mai mult, populaţia oraşului începe să crească, setea cumulată nu se potriveşte de loc cu cantitatea de apa potabilă pe care o poate furniza Roma, se ajunge la cişmele.

Mană cerească pe arşiţa de iulie, gurile de apă nu sunt chiar la fiecare colţ de stradă. 

Călătorul însetat n-are decât să deschidă ochii şi, dacă vâlva străzii nu e mare, chiar urechile: susurul apei e primul indiciu. Degetul închide ţeava din care apa coboară fără oprelişte iar apa care iese din micul orificiu ţâşneşte direct în gura apropiată de sursă. 

Mai există şi robinete, căci a fost o vreme când lumea privea cu părere de rău apa care se ducea pe apa sâmbetei. Dar ce te faci când, aşteptând în conducte să fie băută, se încălzeşte atât de tare că nici vorbă să mai potolească setea?  Aşa că multe au fost scoase. Apa curge la liber, în Roma, fără să ştie că, din când în când, se vorbeşte că prea e gratis.

Distribuitorul italian de apă, ACEA, pune la dispoziţia tuturor o hartă atent întocmită a cişmelelor din Roma. Cei care au smartphone pot descărca o aplicaţie care le spune unde e cea mai apropiată cişmea.


10 comentarii:

  1. Are gust de ţeavă?

    Fântâna Trevi era pentru vaci?

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Nu
    2. Cercetez. Acum, uneori, e. Vaci saxone care- si baga parizerele la racorit si se enerveaza la fluierul vigilantului( probabil deja bete, inainte sa vomite pe strazi de la vin baut pe stomacul gol)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă ar intra toate vacile numite în fîntîna numită, n-ar mai fi loc de apă. În altă ordine de idei, tocmai am constatat la fața locului ce gust nemaipomenit de bun are apa aia!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar ţi-a plăcut sau glumeşti?
    Ştiam eu că bântui prin zonă (foto, avion, ghicitoare), har Domnului că n-ai prins canicula cea mare!

    RăspundețiȘtergere
  5. "Vaci saxone [...] inainte sa vomite pe strazi"

    Da' asta nu era o brânză? "La vache qui vomit"?

    RăspundețiȘtergere
  6. Aşa, mi s-a răspuns: chiar vaci nu, dar oi au intrat până cu 50-60 de ani în urmă până în oraş. De aia pecorino nu e bun şi rămânem la taleggio.(vai, am mâncat nişte ravioli cu pere în sos de taleggio o nebunie!) iar acum mi-am amintit de un desen pe care neapărat trebuie să-l fac.

    RăspundețiȘtergere
  7. A, branza se numeste " La vache qui pète"... scuzatz. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. "vai, am mâncat nişte ravioli cu pere în sos de taleggio o nebunie!"

    Ceea ce îmi zgândăreşte o iritare: de unde mă-sa se tot cred francezii buricul bucătăriei, brânzeturilor şi vinurilor, când italienii şterg cu ei pe jos când vor?

    RăspundețiȘtergere
  9. Italienii pe care îi ştiu eu au un răspuns pentru ironii din partea francezilor: Caterina de Medici şi Leonardo da Vinci. Promotorii.
    Până şi reblochon-ul e din Savoia!

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...