12 martie 2012

Concordiagate- cand se abuzeaza de notiunea de e-book

Ca să nu mă credeţi îmbătată de puterea cărţilor electronice, o să vă spun că aşa cum în viaţă lucrurile se fac cu măsură: dacă ai dat de un ciocan, nu trebuie să baţi cuie în toţi pereţii.

Povestea pe scurt este aceasta: doi jurnalişti italieni care se aflau la bordul Costa Concordia au scris  un e-book pe care şi l-au publicat pe Amazon (site-ul oferă această posibilitate pentru lucrări în anumite limbi). S-a vorbit mult despre această noua găselniţă, dacă doriţi detalii internetul e plin de polemici.

Să fii supravieţuitorul unui naufragiu cauzat de multe nereguli! Aur curat, mai ales dacă ştii să scrii!  Trebuie că, de la momentul în care şi-au dat seama ce se întâmplă şi până ce s-au văzut pe uscat, Patrizia Perilli şi Luciano Castro au cules o groază de informaţii, au pus întrebări, au constatat lucruri care apoi puse cap la cap nu doar că îi ajută pe anchetatori să reconstituie tragedia dar, cum istoria e a celor care o consemnează, vor fi mărturie peste timp. 

Şi-au suflecat mânecile, au scris, au tradus repejor şi într-o limbă de circulaţie internaţională i-au dat un titlu absolut original (Concordiagate) şi l-au lansat pe internet.

Monica, eşti cam invidioasă, mi-aţi putea spune!

Nu, pentru că informaţia care mi-a ridicat o falcă în cer şi a coborât-o pe cealaltă în pământ este următoarea: autorii se laudă că lucrarea lor este dinamică: o vor actualiza şi iar o vor actualiza.

De ce nu blog?
De ce nu site?
De ce nu o carte completă scrisă mai târziu?

Pentru că Amazon le dă grafomanilor această posibilitate. 
Un dram de luciditate au avut cei doi ziarişti (atenţie, nu contest valoarea scriiturii, pentru că aştept să declare cartea închisă, ca să o pot cumpăra): precum aţi putut vedea dacă aţi dat click să ajungeţi la site-un unde este pusă în vânzare, cartea costă cam 3 dolari. Până şi preţul derizoriu mă deranjează: e cât două ziare.

.

3 comentarii:

  1. "Grafomani"! Ahh, ce mă unge la suflet cum ai scris.

    Din aceeaşi mocirlă pseudo-intelectuală fac parte memoriile preşedinţilor şi directorilor de agenţii de informaţii (sau doar ale ofiţerilor de informaţii) scrise la câteva luni de la terminarea mandatelor lor, filmele biografice făcute imediat după decesele vedetelor, cărţile care în 2009-2010 explicau criza de parcă se încheiase... Mai sunt? Cred că mai sunt câteva...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca si pe mine ma consider grafomana: Pamantul se invarte bine mersi si fara de blogguri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pardon, fara gg

    Am trait de curand un mare soc cand am auzit despre memoriile despre care povestesti ca ar fi literatura

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...