20 martie 2012

Civita di Bagnoregio- oraşul care moare

În Tuscia etruscă, regiunea Lazio de astăzi, foarte aproape de Umbria, pe un munte de rocă vulcanică din care ploile şi vântul muşcă neîncetat, cu 2500 de ani în urmă apărea o aşezare.

Din Bagnoregio, un pod îngust de trei sute de metri duce la Civita di Bagnoregio de astăzi, cu clădiri perfect armonizate cu peisajul arămiu.   

Aflată sub puterea papilor la 600, după ce longobarzii şi goţii pun mâna pe oraş, cu populaţia decimată de Marea Ciumă descrisă şi de Boccaccio, trecută prin trei mari cutremure, localitatea mai numără astăzi opt locuitori.
Locuinţe într-o rână, ferestre sparte care n-au mai fost înlocuite, un chioşc cu ilustrate şi două-trei localuri ale căror proprietari vând vin, ulei de măsline şi bruschette.
Casele părăsite au fost cumpărate la preţuri deloc de nimic de oameni înstăriţi din diverse colţuri ale lumii. Din capriciu, pentru frumuseţea şi liniştea locurilor, din cine ştie ce alte motive.

În afară de toţi cei pe care i-am pomenit, doar turiştii mai tulbură liniştea micului oraş care moare (supranumele, care apare şi pe indicatoarele stradale, este dat de scriitorul Bonaventura Tecchi, originar din Bagnoregio).

Cum se ajunge la Civita di Bagnoregio

Cu maşina: Civita se află la 100 de km de Roma. Se urmează Autostrada A1  până la Orvieto şi se urmează indicatoarele.

Cu trenul: Roma- Viterbo sau Roma-Orvieto şi de acolo cu autobuzele Cotral.

Nu se plăteşte nici o taxă pentru a vizita oraşul.


2 comentarii:

  1. Este posibil să nu fi citit eu cu atenţie, dar care este până la urmă supranumele localităţii?

    Şi francezii au cătune din astea istorice:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sainte-Agn%C3%A8s,_Alpes-Maritimes - Sainte-Agnès,
    http://en.wikipedia.org/wiki/Roussillon,_Vaucluse - Rousillon,
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yvoire - Yvoire,
    http://en.wikipedia.org/wiki/Les_Baux_de_Provence - Les Baux (acesta fiind probabil cel mai apropiat de ceea ce e Bagnoregio)

    De obicei au doar hoteluri mici (în case istorice) şi restaurante, plus un birou de poştă. Probabil că aşa trebuie procedat şi aici.

    (Se pare că fantoma care umblă la butoanele blogului nu mai permite includerea de link-uri (tag-uri "href")în comentarii. Hmmm...)

    RăspundețiȘtergere
  2. oraşul care moare.

    nu ştiu, n-am fost eu! Toţi fac schimbări acum, până şi cei de la Pinterest, care de abia au urcat pe val. O nebunie! Dacă nu ţinem pasul cum învăţăm să ne teleportăm, peste 10 ani?!

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...