18 decembrie 2010

o moarte care dovedeste atatea lucruri

mai târziu:
de când v-am relatat tristul sfârşit al Mariselei Escobedo ar mai fi de adăugat că magazinul de lemnărie al soţului ei a fost incendiat, a doua zi după moartea ei, cumnatul ei a fost sechestrat şi ucis iar acum citesc că cei care au mai rămas în viaţă au emigrat în Statele Unite.  De mult nu m-am mai întrebat care sunt limitele acestei lumi, care sunt ele?
 Un cerc stupid al morţii s-a închis, aseară, în statul mexican Chihuahua. O mamă, a cărei fiică de 16 ani a fost ucisă şi tăiată în bucăţi, a fost împuşcată în uşa clădirii palatului guvernamental, după doi ani în care a încercat să-l trimită după gratii pe cel care a lăsat-o fără fată. 
Numele Mariselei Escobedo a fost pomenit toată ziua în presa mexicană şi de reprezentanţii organizaţiilor internaţionale. Lumea a fost indignată că o astfel de grozăvie s-a putut petrece într-un loc supravegheat de camere de luat vederi (din fericire imaginea făptaşului ar putea ajuta la prinderea acestuia).
O femeie necăjită, o asistentă medicală mâhnită până peste poate din cauză că, în luna aprilie, cu toate că îşi recunoscuse crima, cel care i-a luat viaţa fiicei sale a fost achitat de judecători.  A urmat un recurs după care făptaşul a fost condamnat la 50 de ani de închisoare, numai că acesta a dispărut. I-a dat de urmă Marisela Escobedo, într-un alt stat. Dar justiţia se înfăptuieşte prea lent pe aceste frumoase meleaguri locuite de oameni care nu au puterea şi poate nici nu vor să schimbe lucrurile. Femeia se afla pe trotuarul din faţa palatului guvernatorului de mai multe zile, protestând faţă de această situaţie îngrozitoare. Dormea într-o camionetă din care nepoata  şi sora sa au putut-o vedea secerată de gloanţele cuiva care ştia că la ora opt uşa guvernatorului se închide, iar gărzile pleacă acasă. Potrivit imaginilor surprinse de camerele de pe Palat, Marisela l-ar fi văzut pe agresor şi ar fi traversat. Exact în faţa intrării principale, un glonţ de 9 mm i-a nimerit capul.  
Bine, povestea e doar un episod dintr-o serie lungă care s-ar putea numi "Mexic, ţara fără de dreptate."
Pe mine un singur lucru mă surprinde, nu că l-aş fi văzut în ograda noastră (unde din fericire nu se întâmplă din astea, chiar dacă au început împuşcăturile prin cafenele, vezi cazul Piatra Neamţ): nimeni, dar absolut nimeni din "casta" autorităţilor statele ori federale nu şi-a cerut public scuze astăzi pentru faptul că în faţa celei mai importante clădiri dintr-un stat mexican exită posibilitatea să iei un glonţ în cap.

7 comentarii:

  1. Dacă Mexicul e aşa, România e undeva între.

    RăspundețiȘtergere
  2. E îndurerător de trist ce se întâmplă acolo și în alte părți ale lumii. Când o să putem avea încredere în rasa umana?

    RăspundețiȘtergere
  3. astazi au incendiat magazinul de rame, usi si alte articole din lemn al sotului Mariselei. sunt scarbita si speriata.si rusinata de rasa umana, bine spui.

    RăspundețiȘtergere
  4. Se pare ca sunt rai tare unii mexicani...tot citesc de crime "in grup", cadavre transate si cu ochii pusi la soare, pe o piatra...parca prea "inventivi" de rai sunt criminalii aia. Si legea unde este? :(
    Si ceineva ne tot bate la cap sa vizitam impreuna cu ei Mexicul dar prea multe grozavii am aflat si -sincer- mi-e frica sa purced la vizitat mexicani. SI nici nu o voi face curand, n-are rost sa ma risc, parerea mea.
    Si e pacat, ca e chiar fain din ce mi se sopteste in casca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, In Mexic nu ai ce veni cu masina, in primul rand. apoi sunt niste sfaturi de calatorie foarte bine puse la punct pe site-ul Ambasadei americane aici.
    cat despre ce se intampla, sa nu crezi ca vecinii de la nord nu au nici o contributie. pe scurt, pentru ca lucrez in domeniu, armele vin tocmai de peste zid. in schimbul drogurilor, pentru care se mai dau si niste bani care circula. lumea e rea, nu mexicanii in primul rand. rasa umana, cum spunea Bunissima.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit şi eu acum povestea de-aici şi, vai!, mă-nfioară de groază!
    România pare un mieluşel pe lângă ce povesteşti de-acolo (cu tot cazul Piatra Neamţ, în care măcar nu-s implicaţi oameni de rând, ci mafioţi şi politicieni). Şi-aici îs tot soiul de nedreptăţi, de abuzuri, de anomalii, dar parcă aşa chestii atroce nu-s la ordinea zilei (cum înţeleg că-s acolo).
    Chiar că omenirea asta a luat-o razna...

    RăspundețiȘtergere
  7. Teodora, doar nu credeai că sunt oameni de rând cei implicaţi în cazul Marisela Escobedo, tot aşa cum spui tu, numai că mexicani!
    Razna rău de tot lumea.Pace!

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...