29 august 2008

hei!

nu am disparut in neant! e vremea constatarilor si a mirarilor (pentru mine, nu trebuie sa luati si voi mina analitica!)
deci doamnelor si domnilor, italienii sunt...
vorbareti. (e o noutate, nu?)
 
Fie stau prost cu nervii, fie o sa-mi dati dreptate ca nu am nicio sansa sa-mi fac meseria aici fara sa invat sa injur cat mai tzifrash cu putinta.

Exemplu: intreb un om, ca-mi permit, de ce are un prosop pe care scrie Marina militare.
Raspuns: - stii, la 18 ani am mers ca toti italienii, in armata. E grea armata in Italia, nici nu-ti poti imagina, In primul rand ca ne aduna din toate regiunile tarii, din toate paturile sociale si ne duc in inchisoarea aia, ca e o inchisoare, nu poti sa-i spui cazarma, 40 in camera, sa te trezesti la 6 dimineata, sa ai doar 10 minute la dispozitie sa te speli si sa te imbraci, iti dai seama cum te poti spala doar, la viteza aia, ca, dupa aceea, ore in sir, faci aceleasi miscari, la instructie, ca poti iesi in oras de la 5 abia, pana la 8 sau la 10, nu imi aduc aminte, si nici nu ai ce face prea mult, daca ai ajuns la capatul pamantului...
-te-am intrebat de unde ai prosopul ala!!!
- pai ni l-au dat cand m-au incorporat.
-pai si ce-mi povestesti mie facerea lumii, aici?! Te intreb de unde ai un lucru, nu poti raspunde: mi l-au dat la incorporare?
-asa vorbim noi, italienii.
***
acelasi personaj, putintel mai tarziu: nu am reusit sa fac prea multe la birou, in dimineata asta. Am vorbit intr-una la telefon.
Eu, desigur, deloc rautacioasa: banuiesc ca nu au fost prea multi interlocutori, la cat de monosilabici sunteti.
Persoana: zambet.
***
Tanti Ana care ne ajuta la curatenie, de dimineata, mi-a zis de trei ori in tot atatea forme cum are un ochi rosu, ca e de la tensiune si ca nu are de unde sa fie curent. Trebuie sa mai lucrez la mimica, sa preintampin trisurile, ca de abia la bis ma prind ca oamenii incep sa se repete. 

***
ca sa ajung unde pornisem, ca e greu sa fii producator/ editor radio TV aici: emisiune la radio, se da legatura la Beijing (ca inca erau inca Jocurile Olimpice) si duduia amfitrioana, pentru ca era grabita, dar desigur, incepe: dam acum legatura colegului nostru x la Beijing, facand o punte intre Roma si capitala Chinei, un pod radiofonic asadar, buna dimineata, X!
As exploda sa fiu producator si sa depasesc mereu timpii pentru ca unii au logoree. Pardon, nu unii, toti. De aia, de fapt, emisiunile lor au cate 4 ore si nu se plictiseste nimeni.
***
Mi s-au dat trei luni pana incep sa gesticulez si eu. Pentru ca italienii gesticuleaza. Desigur, gesturile sunt menite sa completeze cuvintele,in mod normal. Va dati seama cat ar vorbi italienii daca nu ar fi lasati sa gesticuleze?
***
Ca simteam nevoia sa precizez: de un an de cand tot vin incoace nu am auzit italian sa vorbeasca de rau pe cineva. Poate nu am ascultat pe unde trebuie.

8 comentarii:

  1. iti sugerez un meci de fotbal din serie A, ca tot incepe zilele astea. ai acolo o mostra de italiana de nu-ti mai trebuie altceva. mainile in pozitia de Inger, ingerasul meu, ochii in lacrimi si...."Ma arbitro, che ho fatto io?!?" Si dupa "E, va fa'n culo figlio di putana!" Expresii uzuale, de altfel.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc de recomandare, dar nu cred sa vanda astia seminte pe stadion:)
    apropo de serie A, cica am auzit ca nu e cool sa tii cu AS Roma, daca esti din capitala, ca aia ar fi echipa pe care o sustin taranii. Lazio ar trebui sa fie pe buzele oamenilor fini;) muaha, asa mi-e de totuna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Io am fular cu Roma. Ma rog, cand am fost acolo, inca juca Chivu. Si cum tricoul mulat nu ma avantajeaza... :) In plus, fanii lui Lazio sunt cunoscuti drept nazi and shit, you know. Ce-i dreptu, echipamentul e mai misto. Of, ce greu eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. acum m-am prins de ce are si frate-meu fular cu Roma. pai cine mi-a zis ce e cool si ce e uncool e cam cum spuneai, nu vreau sa fac vreo repetitie:)da'ce are, draga, echipamentul, de e misto? crampoane roz?

    RăspundețiȘtergere
  5. tzifrash???? sunt secole de cand nu am mai auzit cuvantul asta, am si uitat ca l-am stiut vreodata! Ce frumos suna!!!Parca imi si miroase a lipie cu varza calita :-)

    So, zici ca italienii nu vorbesc de rau? Interesant. Ce ma mira pe mine la francezi e nu numai ca fac din vorbitul despre cei care nu sunt prezenti o regula de bonton dar nici macar nu cred ca isi pun intrebarea "dar oare omul asta nu o sa ma spuie?"

    RăspundețiȘtergere
  6. are are un bleu-ciel asa, frumos

    RăspundețiȘtergere
  7. e foarte misto sa te surprinda mereu tot felul de natzii si locuri despre care aveai tot felul de prejudecati. am patit cu multi/multe.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Lulu: coincidenta sau nu, cuvantul cu pricina mi-a venit in cap zilele trecute si tot atunci, la marele magazin, ma gandeam ca, daca iau varza si aluatul lor de pizza, as putea tranti (nu ca m-as pricepe dar as putea primi reteta pe skype)niste pa'la'nietze (ca sa nu fac lipiu si sa-l tai apoi bucati). asa ca ai dreptate sa-ti miroasa asa,de la tzifrash. cat despre vorbitul de rau: poate nu am ascultat eu unde trebuie dar asta e constatarea mea, pana acum. Si daca se discuta despre unii care nu sunt prezenti, eu nu am prins nuante ascutite. cine stie, poate nu pricep inca metaforele:). cert e ca, la un moment dat, am intrebat ce semne din degete as putea face, la volan, daca ma irita cineva si am fost intrebata, cu sprancenele ridicate pana dincolo de insertia parului, de ce sa fac asa ceva?m-am rusinat, desi traficul cere uneori admonestari din astea, cred eu;)
    @Rares: asa ziceam si eu mai am tendinta sa astept cumva sa se confirme prejudecatile alea, sa strig: aha! aveau dreptate aia care spuneau ca... he he..nu cred sa fie asa. sau m-am maturizat:)))

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...