6 septembrie 2007

aseara la MTR

Pentru că Alexandra e om bun şi-mi aduce aminte de lucruri pe care eu, deşi le aşez cu multă grijă printre circumvoluţiuni, le uit, aseară am văzut Campionul balcanic. Am servit, de fapt, o întoarcere în timp, acasă, la Târgu Mureş.
O întoarcere la nişte oameni la care nu m-am mai gândit de mult şi la nişte clipe pe care nimeni nu ar vrea, de fapt, să şi le amintească.
Şi am înţeles acum ce nu aveam cum să pricep la 13 ani şi în anii următori. 
Cum un discurs despre Securitatea tocmai atunci înfiinţată poate îngropa un om. Să-l facă din primarul imediat instalat după Revoluţie (fără mandat) un învinuit penal pentru instigare la tot măcelul petrecut la 20 martie 1990 în oraşul meu, un fugar, un candidat perpetuu la un scaun de parlamentar, întotdeauna cu şansele retezate, un izolat în mijlocul foştilor colegi de partid, chiar dacă mulţi dintre ei îi erau prieteni de 20-30 de ani, de fapt.
E un documentar făcut de fiica lui, Réka, adolescentă la acea vreme, întoarsă acasă ca să afle ce s-a întâmplat atunci, să pună întrebările pe care el, Kincses Előd , niciodată nu le-a pus, din prea mult orgoliu, probabil. Ca să afle temerile prin care sora ei mult mai mică le avea la acea vreme nu doar pentru tăticul ei refugiat la Budapesta, pe care nu l-a văzut mai bine de cinci ani, ci chiar pentru viaţa ei. Mama regizoarei, medic şi profesor la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, o activistă pentru drepturile studenţilor maghiari, e un adevărat personaj, dar şi un izvor de informaţii, dileme, indignări şi presupuneri.
E un docu-reality-movie din care noi aflăm că un campion balcanic la atletism (cu 40 de ani în urmă), singurul avocat care nu a refuzat să-l apere pe Tőkés László, când toţi se fereau de el de teama Securităţii, un om care a înfierat ceea ce s-a născut din cenuşa acestei instituţii, având ca temei incidentele de la 20 martie '90, şi-a putut atrage ura naţionaliştilor români, dar şi teama colegilor săi care cum ar fi obţinut, 17 ani la rând, o feliuţă de putere, altfel decât delimitându-se de el ? E un punct de vedere. 
Şi povestea unui om tenace, talentat, dar orgolios. Din păcate sau din fericire.

6 comentarii:

  1. e, intr-adevar, impresionant filmul. a fost pentru mine, care stiam mai mult din povesti multe si diverse ce s-a intamplat, imi pot imagina cum a fost pentru tine sa il vezi.

    si, asta inseamna ca nu mai mergem in 15 la MTR? ;;)

    RăspundețiȘtergere
  2. pai ce, il mai proiecteaza si in 15 sept?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Miercuri, 15 septembrie, ora 8 seara
    Balkan Champion/ Un campion din Balcani

    Reka Kincses; Germania, 2006(86 min)"

    eu asa stiam din newsletter-ul de la MTR.

    nu mai inteleg nimic

    RăspundețiȘtergere
  4. pai nu tu m-ai trimis aseara la film? adica am inteles eu gresit si tocmai aia se proiecta?
    sau pot schimba lucrurile?
    trimite-ma, maine, te rog la...hmmmm....,name anything!
    plus ca miercuri 15 septembrie 2007 nu exista!

    RăspundețiȘtergere
  5. ca sa nu zic ca nu te-am vazut acolo si am mai citit si ca te-ai dus la Cupa Presei la cantat si m-am gandit ca te incanta mai mult cantatul:)

    RăspundețiȘtergere
  6. nu, ca eu am zis ca in 15 este! ca asa stiam. :(
    as fi dat Cupa Presei pe MTR, ca oricum, de cantat n-am cantat ca nu au vrut ai mei.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...