4 octombrie 2015

Paris: recuperăm și ștergem praful

Eram convinsă că mi- ați urmărit poveștile de pe Facebook, Twitter sau Instagram,  așa că am permis fără mustrări prea mari de conștiință să se depună colbul aici, în timp ce eu ștergeam de zor praful adevărat în noul nostru cămin de la Paris.

Cu bucurie ne-am mutat, pentru că
schimbând locul schimbăm norocul și decizia de a fi nomazi am luat- o cu ani mulți în urmă, conștienți de toate consecințele.

Cu aceeași bucurie aș fi plecat și la Beirut, și la Bagdad, dar uite că dorințele neexprimate din teamă că se risipește vraja se îndeplinesc și ele.

Mă întorc la Paris după 15 ani, tot într-o toamnă era și atunci când venisem pentru câteva luni la un stagiu Radio France Internationale. Am mai fost în vizită între timp, dar v- am mai spus parcă: turiștii sunt una, rezidenții alta. 

Din 2000 și până acum ne- am schimbat: și eu, și orașul.

Am avut de-a face cu oameni minunați în zilele trecute: culmea culmilor cea mai ciufută persoană era o româncă de la o băcănie românească de aici, de aproape. Zâmbeam larg și voiam să fotografiez vitrina, iar ea a ieșit toată înfoiată. N- am stat să o ascult. Voi evita strada Violet ( general, nu culoarea).

Am dat și de compatrioți de treabă: suntem peste tot! 

O să închei cu un citat dintr- o carte citită zilele acestea (am dat gata mai multe, nu am avut nici televizor, nici internet, nici tastatură. Ajunge luni una nouă, atâta pagubă, bine că a fost doar asta! De câte ori se mută oamenii ar trebui să ia în calcul și micile neajunsuri inerente plecatului cu casa în spinare: amintirile rătăcite, ceștile ciobite, rânduri nefuncționale de pe o tastatură care abia aștepta să se pună pe povestit).

Luni, da.

Citatul:

"De luni, încep și eu o viață nouă, 

în care luni e numai și numai luni." 


Ioana Pârvulescu- Viitorul începe luni.


De luni, așadar, sunt rezident parizian fără grijile legate de ambientare.

De luni, Parisul e (și) al meu!

7 comentarii:

  1. Va doresc o viata noua frumoasa si abia astept sa vad Parisul prin ochii tai.
    Sunt curioasa sa ne povestesti despre asemanarile si deosebirile dintre Roma si Paris. Chiar foarte curioasa...
    Neajunsurile plecatului cu casa in spinare sunt destule, dar aspectele pozitive le depasesc cu mult. Printre ele, o chestie marunta: te inveti sa traiesti inconjurata de mai putine lucruri. Nu?
    Toate cele bune si ma bucur ca ai venit sa stergi praful si de pe blog. Imi era dor de povestirile tale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă mulțumesc amândurora pentru cuvintele frumoase!
    of, da, trăiești cu lucruri mai puține, și așa e și sănătos, dar fără tastatura computerului nu, nu, nu! Noroc cu un magazin online și secțiunea claviruri și șoareci:)) Duminică frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  3. sa-ti fie de bine mutarea! noua stiu ca o sa ne fie bine aici pe blog: deja imi frec palmele de bucurie asteptand povestile tale pariziene!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun inceput la Paris! E orasul care mi-ar placea sa ma pensionez (si sa ma pensionez la 40 de ani).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! acuma parcă nu-mi vine să-ți doresc să te pensionezi la 40! Păstrez urările pentru prima parte a dorinței:)

      Ștergere
  5. Sper să scriu mai des, să nu iasă scântei de la frecatul palmelor! :P

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...