8 iulie 2015

Viața soției în teorie și practică: despre cadouri

E foarte posibil să fiți de acord cu mine: cadourile nu înseamnă decât că cineva se gândește cu drag la tine. 
Te cunoaște, a ghicit ce îți face plăcere, știe ce ți-ar putea aduce lumină în ochi și, din puținul sau multul său, fără să dorească altceva decât un chiuit de bucurie, obține acel CEVA și ți-l oferă cu o anumită ocazie sau poate chiar așa, doar pentru că a fost ziua Z.

Traducere și adaptare: cel mai mare cadou e că ai încercat să-mi cumperi ceva, chiar dacă detești să intri în magazine.

TEORIE: O surpriză frumoasă nu are cum să nu-l încânte pe tovarășul de viață și de drum. 

PRACTICĂ: Cum mă consider exact ca
budiștii cărora nu trebuie să le urezi nimic și nici să le dai ceva, pentru că ei au totul, sunt în mare dificultate atunci când lumea mă întreabă ce cadou mi-ar putea face. Mă credeți că nu am nevoie de nimic în afară de sănătate? Bine, mulțumesc.

Cu toate acestea, de câte ori văd că anumite obiecte din patrimoniul personal se apropie de momentul în care pot fi confundate cu o gioarsă, le scriu pe o listă pe care o arăt unui cerc restrâns de persoane (de fapt în 95 la sută din cazuri colocatarului, care e mare amator de cumpărături. Imaginea de mai sus nu ne descrie pe noi.). 

Grație marelui internet îi pot chiar trimite linkuri, poze, adresa la care se găsește obiectul dorinței plus mențiunea  „dar realmente nu trebuie să-mi iei nimic”.

În Mexic, i-am descris cu mare atenție un pardesiu negru pe care îl voiam. Gluga, nasturii, lungimea, situarea în magazin. Intrase la reduceri. Trebuia luat imediat! Plus că se apropia Crăciunul. Geaca albă cu care a venit acasă și privirea mea dezamăgită l-au făcut să spună hai repede cu mine să o schimbăm! Am schimbat-o.

Câteva luni mai târziu (nu mă învățasem minte), i-am descris o geantă din fîș, mai mult decât utilă în anotimpul ploilor. Era un ciclamen turbat metalizat. O nebunie! 
A venit acasă cu o geantă roz pal cu dungi albi și verzi. De data asta privirea mea nu a mai fost dezamăgită. Eram pe jos, într-o criză de râs. A râs și el, ne-am potolit, și am intrat în bucla hai repede cu mine să o schimbăm! Am schimbat-o.

De curând, când realmente nu voia să-mi ia nimic și era aproape de locul de unde putea să-mi cumpere un înlocuitor pentru portmoneul deja jerpelit pe care îl duc după mine prin viață de cel puțin zece ani (cu bucurie: e cumpărat în București, de la Dada, din piele turcoaz) și-a făcut omul o bucurie: i-a luat soției un cadou.

Îi spusesem că doresc un portmoneu mai mult lung decât lat, în care bancnotele să încapă întregi, vișiniu, din lac, și neapărat fără fermoar.

Mi l-a luat.

M-am bucurat mult.
____________________________________________________
La anumite magazine de aici, când iei un cadou primești și un fel de bon pe care prețul nu e afișat, pentru a ușura schimbarea obiectului, în caz de nevoie. 
Mi-a dat și bonul respectiv.  Ceva, ceva își aducea aminte bietul de el. 
Dar uite că nu am schimbat nimic. Poate doar așa s-o sparge ghinionul ăsta!
Ca să nu credeți că locuiesc cu un daltonist: tovarășul meu de viață și de drum, acum și de cumpărături, are un simț estetic ridicat, doar e italian. Nu iese din casă dacă nu e asortat,  a pictat mult în copilărie, nu are probleme de percepție vizuală asupra căruia oculistul să-i fi atras atenția. 

Are un CEVA al lui care îl face unic, trebuie să recunoașteți!

9 comentarii:

  1. zic sa scoti f(r)aza aia cu "realmente nu trebuie sa...". cred ca de acolo ti se trade! altfel, blioul este noul visiniu :))!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      Cred că n- a găsit bordo și știe că albastrul e culoarea mea preferată.
      Îmi imaginez că a stat mult pe gânduri, la magazin.

      Ștergere
  2. Neataaaaa!!!! :)

    Merci pentru buna dispozitie pe care mi-ai adus-o inca de la prima ora a diminetii!
    M-am regasit in multe din situatiile pe care le-ai descris... :P
    Dar eu tot imi iubesc jumatatea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Dacă râdem împreună râdem mai bine!
      Și eu îl iubesc, doar îmi face cadouri! :P :)

      Ștergere
  3. Eh, ferice de tine! Eu am facut o singura data imprudenta sa spun ca nu stiu ce mi-as dori, ca am mai de toate si, de atunci, nici nu ma mai intreaba nimic. Si nici nu se sinchiseste sa cumpere ceva. Cand am dat semne ca as fi vrut totusi ceva, ca fost ziua mea, mojcraciun, velantainz etc., imi spune "tu ai de toate si ce n-ai, iti cumperi singura". That's my story :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am tot vorbit despre cadouri, dar cred că trebuia să pun accentul mai ales pe surpriză. Da, în mare tot ce dorim ne putem lua, sau știm să nu dorim lucruri inabordabile. Dar surpriza?
      E posibil ca your story să însemne că e speriat de gândul că într-o zi poate greși amarnic și- ți aduce ceva bleu în loc de ceva vișiniu/grena/bordo?
      Aici nu există temeri din acestea, cel mult mă prăpădesc de râs:)

      Ștergere
    2. Nu cred ca are vreun fel de temere cand vine vorba de mine.

      Ștergere
  4. Colosal tovarăşul tău de drum :) cînd vine vorba de cadouri! :D
    Eu am păţit-o anul ăsta cu cadourile, m-am ars rău de tot, de obicei practic aceeaşi filosofie de viaţă: îmi doresc să termin facultatea, putere să am etc. Nu cred că-mi lipseşte nimic. Bun, dar se apropia ziua mea şi începeau anchetele din partea familiei. Şi acum cîţiva ani mi s-a pus rău de tot pata pe un ceas de mînă bărbătesc care costă aproximativ 300 de ioro şi întîmplător l-am zărit la un bijutier în tîrguşorul nostru. La prima şedinţă familială, înaintea fericitului eveniment (!), cumnată-mea avansează chestiunea. Eu zic: un ceas de la firma x, preţ 300. Soacră-mea scapă îmbucătura din gură, stă, se reculege şi apoi începe: da şi swatch are ceasuri mişto! da ceasul ăsta o să-l primeşti cînd termini facultatea şi ai semnat contractul de angajare! pînă atunci primeşti pe bucăţele, de ziua ta minutarul, la Crăciun cadranul etc. Mi-am promis să ţin pentru mine dorinţele mele cele mai intime de acum încolo. Pînă la urmă am primit bani. Ceea ce voi primi şi pe viitor, fără să mai dau explicaţii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Între timp a citit și el și zice că să meargă să-mi găsească unul vișiniu! 1. să meargă peste 10 ani, când se termină ăsta bordo azuriu 2. Unde mai e hazul?!

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...