15 iunie 2015

Italieni: Micol Fontana- adio unui mit al modei

S-a stins, cu câteva zile în urmă, la Roma, la 101 ani și jumătate, Micol Fontana. Una dintre cele trei surori care, în 1943, fondau casa de modă Sorelle Fontana.
Micol Fontana//Sursa foto: Fundația Micol Fontana

Zoe, Micol și Giovanna, fiice de croitoreasă dintr-un mic orășel aproape de Roma, au plecat de acasă cu gândul de a cuceri un mare oraș. N-au ajuns la Parma, cum plănuiau, ci la
Roma,  unde au început prin a face mici reparații la recomandarea portăresei imobilului în care locuiau. 

În schimbul cartofilor și untului primit de la tatăl lor, de la țară, în vremuri unde mâncarea era la mare căutare, au făcut rost de mătase (și ea de negăsit sau foarte scumpă) și așa avea să pornească fenomenul Made in Italy.

Creațiile Fontana vă sunt cunoscute cu siguranță: Anita Eckberg în La Dolce Vita, stewardesele Alitalia, Gina Lollobrigida, Liz Taylor, Audrey Hepburn, Barbara Stanwyck, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy Onassis, Joan Collins, Ursula Andress și Ava Gardner,  toate au fost încântate să îmbrace ținute create în atelierul celor trei surori.
 
Creații Fontana la Musei Capitolini//Sursa foto: Musei Capitolini
Ținute expuse, mai apoi, la Metropolitan și Guggenheim, în New York, la Muzeul Luvru, la Paris, la Musei Capitolini, la Roma,  sau în expoziții temporare la Castel Sant'Angelo, Universitatea din Parma sau Hotelul Hermitage din Monte Carlo. 

La Fundația Micol Fontana, care funcționează acum în sediul fostei case de modă, pasionații de modă  pot admira două sute de ținute create în perioada 1940-1990 fotografii, schițe și tipare, broderii și accesorii,  și pot participa la cursuri și seminarii gândite pentru tinerii creatori de modă. 
Micol Fontana cu participanți la un seminar//Sursa foto: Fundația Micol Fontana
Puteți face și o vizită virtuală la Fundația Micol Fontana. (faceți click pe săgeți, pentru a schimba imaginea). 

Exemplarul cel mai important e rochia de mireasă a Lindei Christian (soția lui Tyrone Power, mama Rominei Power).

În 1996, Micol Fontana primește cea mai înaltă decorație a Statului italian: Cavaliere di Gran Croce, all’Ordine della Repubblica Italiana. 

Dacă vorbiți italiana, dar și dacă doriți să o vedeți la 100 de ani, urmăriți acest mic reportaj, realizat la petrecerea dată în cinstea creatoarei.



Un comentariu:

  1. De surorile Fontana am aflat gratie unui film realizat de televiziunea italiana. Imi place ca italienii fac astfel de filme de popularizare a personalitatilor lor, chiar daca nu toate au o valoare artistica deosebita.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...