4 august 2014

Roșiologie- știința roșiei din farfurie și un sfat pentru nomazi ca mine

Dragi cititori și mai ales dragi români plecați prin lumea cea largă și plină de roșii,

Eu sunt bine, ceea ce vă doresc și vouă, acum că am pășit cu toții cu bine în luna concediilor de prin partea aceasta de lume.

Mă mâhnește mult, mai ales dacă viața v-a dus prin locuri unde clima e prietenoasă cu tomatele, că vă plângeți că nu găsiți una cu un gust din acela bun, ca acasă.

Nostalgie, știu, să nu credeți că
am scos pușca fără să pricep ce și cum cu dorul de țară, de mușchi țigănesc, smântână acră și Cașcaval Dalia, cum am văzut la Auchan aici la Roma- în frigiderul cu produse românești-  și de tot ce ne lipsește de la mesele în familie (căci la meseni n-are rost să ne gândim, avem Skype și messenger).

Și totuși: roșia nu vine din România. Au adus-o unii cu navele de prin alte părți. Și au adus-o galbenă, dacă chiar vreți să știți. Și, luați repede un pahar cu apă rece, toate noile varietăți au fost cauzate de ușurința cu care porodicile suferă mutații. Deci roșia românească (despre ea vorbesc, dar asta nu înseamnă că ce vedeți prin alte țări) e o mutație, o chestiune neoriginală, un adibas. Gustos, da. Roșia românească nu e roșia primordială, n-o putem numi roșia adevărată.

Gustul românesc nu e gustul adevărat, așa că viața poate fi mai ușoară încercând toate roșiile de pe la voi și rămânând la cea mai parfumată, dulce, roșu-aprins sau ce doriți voi de la un biet fruct devenit legumă.

Nu există să nu fie, bateți piețele, bateți Spania, Portugalia, Grecia, Turcia, Italia, Mexicul și alte țări care nu se bazează pe importuri, bateți țăranii și găsiți o altă roșie mai aproape de voi! Să fiu de la Blue Air, Wizzair, Carpatair, Tarom șamd aș face o reclamă numai pentru căutătorii de roșii „ca acasă”.
Și nu, nu duceți semințe de acasă să le plantați pe unde v-ați stabilit. Nu aveți același teren, nu bate la fel soarele sau vântul, n-o stropiți cu aceeași apă, n-o să aibă același gust.

E drept că vă scriu dintr-o țară unde roșiile nu sunt fade, de unde credeți că am atâta curaj?

Cititorii din țările friguroase sunt rugați să nu ia în seamă acest articol.

Ciao!




8 comentarii:

  1. Italienii nu au rosii grase de Videle, eu au pomodori. E altceva. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranță.
      Apropo, să-i auzi pe italieni cum își laudă roșiile mi-ai înțelege graba cu care mă pregătesc să scriu un articol în italiană pe aceeași temă. După care unul în spaniolă, pentru mexicanii care m-au terorizat pe aceeași temă. Nimeni din Turcia printre cititori, ca să ne dea niște informații despre adevărata roșie?

      Ștergere
  2. Monica, cred că problema nostră nu e că ne imaginăm că roșia e originară din Ro, ci că tot mai credem că ar trebui să aibă gust de roșie, nu de iarbă ca cele din supermarcheți. Deși cele olandeze au început să aibă și gust, ceea ce mă înspăimîntă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea legumă, precum spuneam în ultimele paragrafe, nu cu tine vorbeam. Cehia e friguroasă iarna! Mă adresam românilor din țări unde roșiile se cultivă cu mare succes.

      Ștergere
    2. ia uite ce am găsit!

      TOP FIVE HERITAGE TOMATOES

      ’Stupice’

      This was David’s tried-and-tested number one. This is from the Czech Republic and is a determinate type (which means it gets to a certain size, stops growing and bushes out, rather than continuing to climb like a vine).
      http://www.telegraph.co.uk/gardening/howtogrow/9885561/The-best-seeds-for-totally-tasty-tomatoes.html

      Ștergere
    3. Meh, cred c-am luat și roșii de astea de la piață și aveau gustul cam prea subtil pentru mine. Poate-și ating adevăratul potential în Australia.

      Și România e friguroasă iarna, problema e ce soiuri de roșii cultivi primăvara. :D

      Dar e adevărat că Cehia nu are chiar veri adevărate. Mai ales vara asta. Deci nu pot avea pretenții foarte mari.

      Ștergere
    4. Intre timp am aflat (pe Fb) ca insist bine cand iti zic sa cauti :P Citez din Beatrice, o fosta colega stabilita acum in Canada: ”Ba chiar si in tarile friguroase - bine, si frigul e relativ, ca nu seamana un an cu altul de cand am schimbat continentul - sunt rosii "ca acasa" ori chiar mai bune. Dar vara, cand agricultorul le culege de pe vrejul crescut in pamant. Sunt pline magazinele aici de rosii produse in zona Niagara, grozav de fertila si bogata in roade ale pamantului. In ianuarie, doar la antipozi rosia are gust de rosie.”

      Ștergere
  3. eu locuiesc in Belgia. Aici soare - maxim 100 zile pe an, restul nori, daca nu ploua....
    Mi-am adus si seminte din Romania, si facut rasad, mi-am luat rasaduri de la bastinasi si pus in casa /pe balcon, tot acelasi rezultat: aroma putina daca nu e soare...

    Rosia are nevoie de soare direct si o temp. de peste 20 gr dar nu peste 35gr pt o perioada de cateva zile pt a se coace si avea aroma aia de gradina.
    Nu conteaza pamantul, nu conteaza apa, nu conteaza gunoiul sa fie facuta de vaca X - daca sunt, e bine: http://fr.wikipedia.org/wiki/Tomate
    Noi uitam ca rosii cu gust de gradina sunt numai 5-6 sapt. pe an, de la mijlocul lui iulie pana la sf lui august, din motivul de mai sus: soare + caldura, dar si de conditii de depozitare/transport. Sa avem pretentii de rosii cu gust, iarna, iar e o prostie, de unde
    sa scoata olandezii astia soare iarna?

    Eu mi-am gasit niste producatori locali, mici fermieri, si cumpar ce au ei prin gradina/ solar. Cand e cald si bine, ca acum, fructele si legumele lor sunt nemaipomenite (unele le culeg dim, inainte de a veni la piata...inca au roua pe ele...)
    Si da, am gasit si rosii (importate din italia) f. gustoase!!

    P.S. pt smantana acra, iau tot de la fermier smantana dulce si o las 1 zi la acrit. Si lapte nepasteurizat.
    Am invatat de acum multi ani ca hypermarketurile nu vand mancare, ci doar imi iau banii ... asa ca daca visez gust si arome, ma duc la
    produse locale.

    Ca o constatare personala, eu vin din fundul judetului Botosani, rosii aveam putine la mamaia in gradina, dar o alta ruda avea productie mai mare pt ca era intr-o parte a orasului mai ferita de vant, si expus spre soare.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...