16 aprilie 2014

Amintiri, un nume si un cantec. Declansatorul: o intalnire in Berlin

Zilele trecute, la Berlin, am cunoscut-o pe Bianca. Din vorbă în vorbă, îmi povestește că de fapt o cheamă Maria Bianca, dar a trebuit să-și schimbe ordinea prenumelor, în primii ani de școală pentru că își băteau joc copiii de ea: cum o vedeau, cum îi cântau un cântec  (și începe să-mi-l fredoneze)

M-a lovit o nostalgie pe care au bătut-o doar lacrimile în care ascultam
pe Youtube, câteva ore mai târziu, ajunsă la hotel, Santa Maria. În varianta nemțească, care ajunsese în casa mea pe o casetă BASF redată tot mai greu, pe măsură ce se uza, de casetofonul fabricat în RDG. Și pe care o lălăiam cu spor alături de  fratelo. El imita versurile, eu pe tantile acompaniatoare cu Maria, Maria.

Am ascultat și varianta italiană, cea originală. Compusă de frații De Angelis, niște cantautori atât de prolifici (lor le aparțin, printre altele, multe melodii de pe coloanele sonore ale filmelor lui Bud Spencer. Și cea a filmului Sandokan!) încât au lansat multe cântece sub diferite pseudonime ca să nu pară Sergiu Nicolaescu al clasamentelor muzicale ale momentelor.

Habar n-aveam eu pe atunci că peste o mie și o sută de ani aveam să reascult atât de emoționată melodia la Berlin. Poftim madlenă.

Voi știați melodia asta?


6 comentarii:

  1. Parcă varianta germană sună vag familiar, dar nu pot spune c-am conștientizat vreodată existent cîntecului ăstuia, chiar dacă l-am mai auzit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nu mi-l fredona, nu-mi aminteam nimic.
      Santa Mariaaaaaa

      Ștergere
  2. Am cetit ieri, dar m-am abtinut sa comentez, ca ma faceam ca invat.
    Si dupa ce-am cetit, mi-am amintit cum asculatam eu Toto Cutugno, Francesco Napoli si alta caseta cu chitara clasica, din nou si iarasi, la casetofonul meu rusex Vega stereo despre care am mai povestit. Era mare, gri/argintiu, urat si prindea banda. Si cum fredonam asa: la shante mi cantare, cola chitara mio... Cola, de la coca cola. :)))
    https://www.youtube.com/watch?v=zRDVQT_MT-o#aid=P8sAlM5KXmQ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident că era cola! Era tot ce n-aveam și se cânta în străinătate! freestyle!

      Ștergere
  3. Chiar n-o știam, deși, după îmbrăcămintea băieților, se cânta cam pe vremea când purtam și eu pantaloni de-ăștia. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu aveam așa pantaloni! bine, mărimea pentru 3-4 ani. Și tata, și fratele meu. Ieri, pe stradă, n-am văzut niciun pantalon cu turul la locul lui.

      Ștergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...