25 iunie 2013

Cine conduce Institutele de cultură ale lumii

Mici exemple din partea noastră de lume. Nu puteam scrie despre toate, așa că am ales trei din vestul Europei și trei din est.

Consiliul britanic, care, potrivit descrierii de pe pagina oficială (British Council) are ca misiune crearea de oportunități internaționale pentru oamenii din Marea Britanie și din alte țări și clădirea încrederii dintre ei la nivel global (relații culturale de lucru) activează de 75 de ani pe șase continente și în 100 de țări, și este condus de domnul Martin Davidson. 

Dacă nu faceți click pe numele dumnealui, ca să aflați în detaliu cine e și ce a făcut, vă fac un mic rezumat: născut în 1955, a intrat în administrația britanică a Hong Kong încă din studenție, s-a angajat la British Council Beijing în 1984, a deschis un biroual acestui Institut la  Guangzhou, s-a întors în Beijing pentru a conduce filiala de acolo a British Council. La Londra, s-a ocupat de institutele culturale britanice din Sud-Estul Europei, Orientul Mijlociu, Asia și Americi. Are un titlul de master in Limba Engleză și Literatură acordat de cea mai veche universitate din Scoția (unde au studiat unii și alții frumos enumerați aici) : St Andrew's.

Institutul Francez este condus de Xavier Darcos, fost primar al orașului Périgueux și senator de Dordogne, a fost ministru al muncii, relațiilor sociale etc, ministru al educației, ministru delegat pentru dezvoltare, memtru al Consiliului de miniștri, ambasador, secretar pe viață al Academiei de științe morale și politice a Franței.

Institutul Cervantes (Spania) este condus de Víctor García de la Concha, doctor în filologie spaniolă al Universității din Oviedo și licențiat în teologie al Universității Gregoriene din Roma, profesor emerit de literatură spaniolă al Universității din Salamanca. Aici a fost director al departamentului de cursuri internaționale și fondator al Academiilor literare renascentiste.
Doctor Honoris Causa al universităților Brown (SUA), Ricardo Palma (Perú), Pedagógica Nacional Francisco Morazán (Honduras), Valladolid (España), Havana (Cuba), Alcalá de Henares (Spania), Autónoma din Nicaragua-León și Antonio de Nebrija din Madrid.
Membru al Academiei Regale Spaniole din 1992, ales în același an secretar, apoi director, în 1998, reales în 2002 și 2006. Președinte al Asociațiilor Academiilor de Limbă Spaniolă din 1999 până în  2010. Din 2011 este director de onoare al Academiei Regale Spaniole și președine de onoare al Asociațiilor Academiilor de Limbă Spaniolă. La cârma Institutului Cervantes din 2012.

Institutul Polonez de cultură
Institutele Poloneze sunt instituţii aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, a căror principală misiune este răspândirea în lume a culturii poloneze, a cunoştinţelor despre istoria şi patrimoniul naţional, precum şi promovarea colaborării în domeniile culturii, educaţiei, ştiinţei şi vieţii sociale- aflăm de pe pagina Institului Polonez de cultură București. Activitatea este administrată de Departamentul de diplomație publică și culturală al Ministerului polonez de externe, condus de Joanna Skoczek. De pe profilul LinkedIn al Joannei Skoczek aflăm că a lucrat toată viața în administrație, ocupându-se cu precădere de integrarea în Uniunea Europeană, fie în Ministerul polonez al justiției, fie în Comitetul Polonez de Integrare Europeană. 

Ungaria: Institutul Balassi  este condus de Pál Hatos:  născut în 1971, absolvent de istorie și drept, a predat istorie culturală, din 1998, la Universitatea ELTE, a fost profesor invitat la Indiana University (departamentul Ungaria), autor al mai multor monografii pe tema învățământului superior, după 2000 a lucrat în Ministerul de Justiție în perioada aderării Ungariei la Uniunea Europeană și apoi în Ministerul Educației, fiind responsabil de învățământul superior. A condus apoi, pentru cinci ani, Oficiul National al Burselor și a fost vice-rector al Universității Naționale de Arte și Design (Moholy-Nagy). 

România:Misiunea Institutului Cultural Român este promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR.”
Despre Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru șefia Institutului Cultural Român și care a primit, azi, aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru cultură şi politică externă din Senat, cu 14 voturi "pentru" şi 1 abţinere, puteți citi pe Mediafax.   Pe internet mai circulă, de câteva ore, o fotografie. O puteți vedea aici.


12 comentarii:

  1. ma scuzati, da' ne mira ceva?! si daca da, ce? :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Lilian este reprezentantul cultural perfect pentru un popor condus de un premier plagiator, un presedinte grobian si un sef al senatului repetent. Ma mir ca nu l-au pus de la inceput.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate, era culmea să fie altcineva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu unde e cultura romaneasca acum. Pe oricine ar pune, e la fel de reprezentativ ca un egiptean actual reprezentand vechiul Egipt (pastrand proportiile :) ). Candva, Romania avea o cultura. Acum, Lilian e o alegere buna pentru ca ar fi mai potrivit Adrian Minune, realist vorbind.

    RăspundețiȘtergere
  5. Și dacă ar fi la acel nivel, un director de Institut Cultural trebuie să fie mai brav decât de la Concha, ca să promoveze cu succes ce are de promovat. Ăsta nu e nici la nivelul directorilor de filiale de institute culturale pe care i-am cunoscut până acum.
    E genul care te pâra și la tovarășa Clătici, ca să primească o steluță în plus la evidențierea de la sfârșitul de an :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Depinde de ce flux ai tu pe Internet. Eu am si poza, si asta:

    http://www.danbadea.net/2013/06/25/lilian-zamfiroiu-fostul-redactor-sef-al-revistei-universitatea-comunista-amicul-lui-tirlea-si-ani-matei-fosti-sei-ai-uascr-va-fi-propus-ca-presedinte-al-icr/

    RăspundețiȘtergere
  7. Păi poza e din articolul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  8. Și de n-ar fi un securist de rezervă (o fostă colegă de serviciu de-ale mele scrisese o anchetă despre cantinele studențești și după ce a criticat cum scria la „cărticica roșie” a încheiat cu ceva gen "studenții rămân să viseze la luna de pe cer a la creme". „Si m-a chemat toarsu' Zamfiroiu sa-mi frece ridichea, ca nu e voie la gazeta cu cuvinte de-astea capitaliste! Si m-a parat si la to'arsa Clatici”) tot n-ar merita nici măcar un post de director de filială ICR. Văzând profilurile de mai sus, mă gândesc că tot există locuri de unde poți scoate pe unul de guler și să-l faci director ICR, dar vai, ce susținere politică sau securistică o avea?

    RăspundețiȘtergere
  9. Si nu am cuvinte de lauda suficient de adecvate pentru Institutul Cultural Ceh de la Bucuresti. De-a lungul anilor, sub diversi directori, deci e o victorie a sistemului, nu e vorba de O(una) persoana care e bun director la Bucuresti...

    RăspundețiȘtergere
  10. Lektorul are dreptate, dar Marga era la fel de potrivit, cum ziceau golanii la scoala, l-au schimbat pe Ion C_c_t cu Vasile P_s_t.

    RăspundețiȘtergere

  11. Exact! Să faci o numire/propunere, s-o votezi și să nu te uiți puțin la alții ce fac și la ce nivel o fac, dacă nu te uiți la trecutul omului? Să-l expui și să nu-ți fie rușine? Să le dai cu tifla în nas celor care-l cunosc?
    Italia are un alt sistem: directorii filialelor Institutelor de Cultură răspund direct ambasadorului din acea țară, iar în Ministerul italian de Externe există un departament de promovare, având cultura ca subdepartament. Directorul Institutului italian de cultură în Mexic era istoric, specialist în America Latină, fondator de revistă de specialitate, autor de cărți (nu una) și articole(nu de ziar) și înainte de toate astea un plăcut interlocutor.L-a înlocuit o persoană care i-a triplicat munca, așadar există și mai bine decât atât. Noi adăugăm un lilian la buchetul crinului.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...