17 septembrie 2010

Strigatul independentei

Dar poate e timpul să vă explic ce e cu Strigătul Independenţei.
Cu două sute de ani în urmă, pe 16 septembrie, seria de lupte care au dus la neatârnarea Mexicului faţă de Spania a început în Dolores Hidalgo, unde preotul catolic Miguel Hidalgo y Castillo, la sfârşitul unei predici impresionante, a strigat "¡Viva la Virgen de Guadalupe!, ¡Abajo el mal gobierno!, ¡viva Fernando VII!"
(Trăiască Fecioara de Guadalupe, jos guvernul cel rău, trăiască Fernando al VII-lea!). În timp ce spunea toate acestea trăgea clopotul bisericii care, în acest moment, se află în Palatul Naţional din Ciudad de Mexico, unde, în fiecare an, preşedintele în exerciţiu al Mexicului repetă Strigătul.
În timp acestuia i s-au adus modificări, în funcţie de interesele  momentului: "Viva la América española" (Trăiască America spaniolă), "Mueran los gachupines" (Moarte spaniolilor) sau  "Viva México", ultimele cuvinte fiind şi cele preferate de actualul şef de stat care a continuat cu  numirea eroilor revoluţiei care le-au dat mexicanilor o patrie.
Strigătul era aniversat  la 16 septembrie dar preşedintele Porfirio Díaz a schimbat puţintel lucrurile, căci ziua lui de naştere era pe cu o zi înainte.
Acum Strigătul este dat pe 15 septembrie la ora 11 în toate localităţile mexicane şi chiar în sectoarele Capitalei. Iată cum a fost aseară în Zocalo din Ciudad de Mexico:



Nu l-am mai văzut până acum pe Calderon punând atâta foc în cuvinte. Doamna de alături e soţia lui, Margarita Zavala, o să vă povestesc despre ea când o să am puţin timp.

10 comentarii:

  1. Ah, sangele latin! Un asemenea patos ar fi interpretat drept buba la cap ori betie in tara unde nu se intampla nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum am uitat sa te intreb? Ati fost in piata pana la urma sau ati stat cuminti la televizor?

    RăspundețiȘtergere
  3. am stat in casa

    ne invitasera firma organizatoare intr/un loc VIP, unul dintre hotelurile aflate in piata centrala. doar ca cei care au fost au stat pe aciolo cam 12 ore, ceea ce eu nu suport, sa stau in loc, e drept langa o toaleta si cu ceva de mancat si baut, sa ma inghesui la micul geam alaturi de celelalte capete invitate sa vad focurile de artificii etc. ceremonia a fost facuta sa fie urmarita la tv, doar ca au uitat sa trimita cate un script celor care transmiteau cu legenda lucrurilor vazute. asa ca ar fi fost frumos sa fie vazut la tv cu sonorul mic;) s/a vorbit mult si inutil.

    RăspundețiȘtergere
  4. cam americanizat parca. astept povestea doamnei de alaturi. eu raman la parerea mea ca ei ar fi trebuit sa faca un pais cu toti hispanicii impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Toadere, la ce te asteptai cu asa vecin la nord? :))
    cat despre parerea ta, e ca si cum toti care am stat sub austro-ungari trebuia sa fim in aceeasi tara acushica.(puoh, pana si Mexicul a fost sub un Habsburg:)

    RăspundețiȘtergere
  6. "e ca si cum toti care am stat sub austro-ungari trebuia sa fim in aceeasi tara acushica."

    Nu-i chiar aşa: ăştia toţi au o limbă şi o religie comună, ceea ce nu se poate spune despre români, ucrainieni, unguri, slovaci, cehi, polonezi, italieni, austrieci.

    Ce simpatic: la minutul 03:08 al înregistrării, sub transmisia bicentenarului, defilează pe burtieră o ştire: "Mexico: asesinan a familia de 4 personas en Ciudad Juarez".

    RăspundețiȘtergere
  7. NU AU NICI LIMBA NICI RELIGIA COMUNA.STII BINE, AI FOST IN CHIAPAS.

    DACA AU FOST ADUSI LA ACELASI NUMITOR COMUN CA SA FIE SPOLIATI DE CUCERITORI NU INSEAMNA CA SUNT LA FEL.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt de acord că au multe limbi regionale, dar eu mă gândeam, evident, la spaniolă.

    Gândeşte-te la Iran, China sau India, state cu mai multe limbi care însă reuşesc să rămână la un loc. Ce mi se pare important e că aparţin aceluiaşi tip de civilizaţie (în sensul lui Huntington). Şi, dacă eşti onestă, vei recunoaşte că cel puţin Honduras şi Guatemala puteau rămâne alături de Mexic. Să nu uităm de Căpitănia Generală a Guatemalei! În definitiv, graniţele actuale sunt recente, nu?

    Şi aşa mult te-am indignat, că ai început să strigi?

    RăspundețiȘtergere
  9. nu, spaniola nu e nici acum a lor, a celor multi.

    singurul lucru cu care as putea fi de acord: prea multe tari in america centrala. guatemala sa'si ia inapoi sudul mexiculoui, mexicul sa'si ia inapoi sudul sua si tot asa.

    dusmanul comun nu face din ceilalti acelasi lucru.

    e o parere construita in timp, prin lectura si consultarea unora care stiu istorie, stiinte politice.

    china , la fel, exemplu de tara cu atatea populatii diferite care pot fi tinute in frau doar prin dictatura. nu mi se pare linistitor.

    RăspundețiȘtergere
  10. "SA FIE SPOLIATI DE CUCERITORI"

    "nu, spaniola nu e nici acum a lor, a celor multi."

    Hopa, un tip de discurs cum nu întâlnisem până acum la d-na Micu! Monica, după călătoria în Mexic, şi eu am fost o bucată de vreme stângist (în varianta sud-americană)... (În fundal Manu Chao.)

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...