3 august 2009

o zi in mexic

Da, exista Mexic si fara de gripa, nu va mai mirati acolo in fundul salii!
Dar care e framantarea strainului pripasit pe aici, hai sa-i spunem mexican din afara randului, cel care mareste ochii de groaza ca maine primeste un cutit in gat si un banii sau viata?
Viata nu e atat de periculoasa, haida. Poftim exemple de stiri!

1.in urma unei operatiuni comune a Armatei, procuraturii generale si a autoritatilor din statul Tabasco 22 de politisti municipali si statali (printre care comandanti si ofiteri de rang inalt) au fost arestati, acuzati ca au oferit profectie unui cartel de droguri care isi desfasura activitatea evident ilegala in zona. Au mai fost incatusati si noua civili, acuzati ca fac parte din Cartelul Golfului, ca asta ii e numele.
Doi la mana, in statul Michoacán, politistii federali ajutati de militari au navalit in biserica din Apatzingán unde se tinea o slujba pentru o duduie care implinise 15 ani (v-am povestit ce importanta e aceasta varsta, nu?) si au arestat 10 crestini care sunt acuzati ca apartin cartelului de droguri “La Familia Michoacana”. Niciunul dintre arestati ori prezenti in biserica nu era Servando Gómez, alias "La Tuta," care, din informatiile oficialitatilor, ar fi fost nasul sarbatoritei.

Ca poate mai doriti: autoritatile relateaza ca, in luna iulie, politia federala a arestat 41 suspecti de trafic de droguri si 21 de presupusi rapitori si ca au fost salvate 5 persoane cazute victime celor 21 mai sus pomeniti. Au mai fost descoperite si cateva narco/laboratoare si, evident, s-au confiscat mari cantitati de efedrina si pseudo-efedrina, folosite, prespun ca stim toti copiii, la fabricarea drogurilor sintetice. (chiar, o fi existand un curent pentru droguri naturale, de la mama lor, si impotriva facaturilor sintetice? care stiti si va temeti sa declarati lasati comentarii anonime, e permis)
Patru, ca am cetit bine presa in ultimele zile: un jucator l-a invinuit oficial pe numitul Raúl Ortiz González, zis si "El Azul", adicatelea "Albastrul" care ar face parte din banda de rapitori Los Rojos (e ceva ce imi scapa aici, cu totii se cheama Rosii dupa care au porecle culori diferite? e ca la centura neagra la judo?) care e acuzat, albastrelul adica, de rapirea si uciderea Silviei Vargas Escalera. (de cand sunt aici mi-am umplut capul cu nume/ cazuri de persoane rapite, la cate postere sunt peste tot, basca articolele din ziare. le stiu povestea, sa vedem daca mi-o ajuta la ceva in viata)
La un an de la gasirea cadavrului lui Fernando Martí (alt caz faimos cu parinti inlacrimati la TV), organizatia Mexico United Against Crime acuza autoritatile de lipsa de coordonare care duce la traiul linistit al bandelor de rapitori din Mexic (tara cu cel mai mare numar de rapiri pe an)
Si o ultima veste, care imi da voie sa ies din casa mai putin speriata: 40% dintre persoanele rapite au intre 15 si 30 de ani. Brusc scade sansa sa fiu luata de pe strada, aruncata intr-un camion, torturata pana strig PIN-ul cardului, tinuta inca o zi, sa poata oamenii sa extraga de doua ori cate 5 mii de pesos, limita pe o zi impusa de banci, si aruncata apoi in cine stie ce cartier. Pentru ransomari mai mari, oamenii astia nu iau straini, ca de unde sa stie ei ca oi fi locuind aici, cum sa trateze la telefon cu mama din Romania, cui sa trimita urechea ori degetul taiat victimei etc.

Acestea fiind scrise, va rog sa nu va temeti pentru mine: cine se fereste si nu traieste ca in Romania, cu ciololarul Vertu atarnand de ceasul Lorex nu are nicio sansa sa ii cunoasca pe domnii incatusati prezentati mai sus si nici pe prietenarii lor. Pentru ca frica pazeste am uitat ce. Si viata, mai ales.

15 comentarii:

  1. Chiar sunt atitea probleme de securitate personala in Mexic ?!

    Tocmai am platit o vacanta de o saptamina la Ixtapa la unul dintre multele lor "all-inclusive" hoteluri :-(

    RăspundețiȘtergere
  2. probleme sunt pentru localnici si pentru narcotraficantii care se omoara intre ei.

    odata ce intrat in allinclusive o sa vedeti ca pare ca sunteti in alta tara (daca ati mai fost prin mexic si stiti cum stau lucrurile)

    o sa va placa! Vacanta placuta!
    da-mi, te rog, vesti, cand te intorci, sa stim daca sa mergem si noi pe acolo in vacanta.

    RăspundețiȘtergere
  3. a, inca ceva: aveti asigurare de sanatate de la guvernul mexican, de la 1 august toti turistii care intra in tara o primesc. sa nu o refuzati:)
    au facut-o pentru cei care se tem de gripa, dar nu e cazul, poate un nou val la iarna.
    hotelierii intra in depresie psihica, din cauza ca nu mai au numarul de turisti din anii trecuti, desi lucrurile chiar stau ok cu gripa, adica sub control, ok ar fi sa fi disparut virusul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult pentru informatii !
    Voi posta aici citeva impresii despre vacanta in Mexic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da' daca rapim noi un mare sef mafiot ne da cineva recompensa?! :)
    Stii ce ma distreaza pe mine, ca sa fiu sincer si rau? Cand ii vad pe "mexicanii" (multi nu cred ca sunt din Mexic dar cui ii pasa de asa ceva...toti asiaticii sunt chinezi, pai nu?)astia de pe la mine...mici, grasuti, nu tocmai atragatori si cu neveste no comment si cu aia trei puradei obligatorii tinandu-se de fustele mamelor lor...nu mi-i imaginez ca pot fi asa de rai precum sunt...Hm, mici si rai!
    Chiar sunt rai si origanizati in crima la nivelul prezentat de onor guvernul american? Ca eu chiar ii cred: si pe unii si pe altii!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu rapim noi pe nimeni,. astia sunt putred de bogati, au la garzi secrete si ne-secrete de n-o sa stim de unde ne vine lovitura, cand ne apropiem sa-l bagam intr-un sac.
    cei care nu sunt rai sunt asa de buni ca te simti prost daca iti incolteste un gand, fie el cat de mic si de rau.
    cei rai se roaga la Maica Domnului sa ii ajute si puoc, dau in cap la oameni, nu te poti pune cu mentalitatea. aici ar fi urmat o lunga explicatie, filosofia de viata a precolumbienilor, colonialismul, saracia si ce a rezultat dupa toate astea.
    cat despre organizare, daca nu ma ajuta imaginatia ma ajuta stirile, literatura si cinematografia. capac la toate, de cateva luni incoace, tot mai multi fosti militari li se alatura, asa ca numai dezorganizati nu pot fi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci, nu e bine daca se baga si Armata Ultra si, probabil, chiar si Cainii Rosii! Hm,am pus-o!

    RăspundețiȘtergere
  8. Virusul a fost cu siguranță eradicat de gelul antibacterian. :P

    RăspundețiȘtergere
  9. Fusei mai anu' trecut pe acolo cu treaba, avertizata si paranoizata de tot omu' cunoscator, cum ca ma expun la rapire+viol daca nu cumva ma cere vreunu de nevasta...Deci, numai "taxi authorisados" ca altfel e de rau...
    Mno pe scurt, am luat un taxi d'ala dintr-o mica localitate la vreo 3 ore de capitala, sa ma duc la aeroport (tot cu treaba:))... nenea ma duce la dracu' la Puebla, din eroare umana. Io panica. El, panica. Ne intelegem prin interjectii si semne cum ca tre sa ajung la al'lalt airport unde omu meu nu ma poate duce ca n-are rovigneta. Asa ca ma duce in parcarea unui supermarket unde face targu cu alt taximetrist, care cheama alt taximetrist care vine si ridica coletul, adica io.
    Mno, acu scriu de la mine de acasa si nu-s nici maritata, nici violata, nici rapita. Deci. It's safe :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. @Eliza: cu siguranta, acum vor fabrica insa un gel mai prost si revine un virus mai cret.
    @Calmardel_Enescus:Aoleu, despre violuri nu stiam, sa ma tem! :)
    Vai de mine, intamplarea prin care ai trecut m-ar fi lasat cu o suvita de par alb! Imagineaza-ti ca aveam de mers aproape dar luasem un taxi pentru ca stiam ca nu am unde parca si il aud pe domnul, ca eu deja pricep spaniola, cum ii spune altuia la telefon ca in nu stiu cate minute (mai putine decat alea in care ma anuntase pe mine ca ajungem la destinatie) o sa fie intr-un anume loc. deja scrisesem un sms, gata sa-l trimit, in care pusesem numele taximetristului, numarul licentei, traseul pe care urma sa il facem si locul unde ii spunea aluia ca o sa-l vada si stateam cu degetul pe send, in caz de pericol. Am vazut prea multe filme. Pe de alta parte pe oricine intrebi aici are un caz spectaculos cu rapiri, talharii, furturi in familie asa ca, dincolo de gluma, prevazator cam trebuie sa fii. Doar n-o sa dau dovada de panica in strada, ma descarc aici!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Orca, nu e stire, e un post pe un blog, nimic mai mult.
    Acum nu doar ca trebuie, e urgent sa te tarasti dumneata pana la dictionar, sa cauti tu insuti referiri la duduie. Te ajut: femeie tanara, pana la casatorie. Lamuriri suplimentare: in Mexic, la 15 ani fetele sunt scoase in societate. Sunt gata de maritis. Deci risca sa nu fie dudui pentru mult timp. Acum, daca tot esti la dictionar cauta si definitia cuvintelor "rau-intentionat" si "natang". Ca sa stii ce am putea crede despre tine daca ne-am pune mintea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ixtapa a fost a mare dezamagire pentru mine dupa ce acum un an si jumatate am avut o vacanta foarte placuta in Cancun; hotelul prost, mincarea banala, vreamea umeda (transpirat ca dracul) si, in plus, nu am putut inota in ocean :-(
    Hotelul avea a piscina destul de mare dar care era cam plina de turisti mexicani (nu prea am vazut/intilnit turisti straini !).
    Ca sa inotam in ocean si sa facem snorkeling a trebuit sa mergem 2 zile in alte locuri prin apropiere (o insula si o plaja mai adapostita).
    Singurele parti pozitive ale acestei experiente au fost oamenii si natura din jur. Deasemenea nici o problema de securitate personala sau gripa. Nu ni s-a oferit nici o asigurare medicala la intrare in Mexic (bine ca n-am avut nevoie).
    Din cite am intrebat in jur poate un alt hotel si intr-o alta perioada a anului ar fi fost o alegere mai buna.

    PS. Tocmai am descoperit cu stupoare ca acum citeva luni eu am fost acela (uitasem complet, cred ca am fost "under the influence") care v-am indemnat, mitocaneste, sa postati intregul continut pe RSS feader. IERTARE !

    RăspundețiȘtergere
  13. Faza ii ca nu-mi mai amintesc despre indemnuri mitocanesti, dar nu-i problema sa pun totul in RSS feeder, de cetitori nu duc lipsa, chiar daca mi-am luat intepaturi de curand ca nu mi se citeste blogul (trebuia sa plang in hohote, nu stiu deloc eticheta de blogger)
    despre sejur in Mexic, dupa un weekend la Acapulco pot sa spun si eu ca e aiurea de tot sa umbli jilav de la atata umezeala si alte alea(exista lume care nu stie cum sufar ca mi se increteste parul:))))
    shapai o fost scumpa Ixtapa, de va simtiti dezamagiti?
    despre asigurarea medicala am citit pe site-ul guvernului mexican si imi rezulta ca ofera luna de pe cer, dar doar celor care se duc la hotel (pai si voi nu la hotel ati fost? nu v-a intrebat nimeni nimicutza???)
    la final: nu ne tutuim???

    RăspundețiȘtergere
  14. Hotelul nu a fost scump; cred ca mai degraba asteptarile mele au fost prea mari (iar Cancun a fost intradevar mai scump).
    Hotelul (Park Royal) a costat ~$900 o camera cu doua paturi duble + all-inclusive pt. intreaga familie pentru 7 zile/nopti; mult mai scump (dublu) a fost zborul acolo (San Francisco - Phoenix - Zihuatanejo) pentru 2 adulti + 2 copii (care au platit si ei pret intreg).
    Uite si niste poze:
    http://www.flickr.com/photos/41141213@N05/sets/72157622110619679/

    RăspundețiȘtergere
  15. Voi nu luati prin Expedia? de multe ori, la pachet hotel si zbor reducerile sunt substantiale.
    pe de alta parte, nu contest ca poate ne-am domnit noi si facem comparatii/avem asteptari.
    Am mers la Acapulco cu niste musafiri veniti din Europa, e o legenda, voiau si ei sa vada, am ajuns la 4 stele (turismul e in criza, se considera ca s-a terminat sezonul desi nu e chiar asa, asa ca nu ne-a venit scump sa mergem la 5 stele), iar acum musafirii sunt la Tulum, la casute in jungla, or fi vreo 2 stele dupa standardele internationale, dar totul e curat, ingrijit, si parca nu le mai cade asa bine. Daca nu ar fi problemele de securitate in tara asta, as fi un om cu cortul pe plajele pustii ale MExicului. Asa ma duc doar in locuri pazite si imi pare rau. Asta e.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...