4 septembrie 2007

si-am mai citit putin! telegrafice

am fost...primii cu care am dat ochii: Costin şi Ondinna, asta în faţa TVR, pe Calea Dorobanţilor. Repede spre Ermil Pangratti, la sala de lectură TVR. Erau acolo Bookblogii, Cătălin, Dragoş Bucurenci , Bobby Voicu, Radu, Octavian Soviany, Miruna Vlada, T. O. Bobe, Elena Vlădăreanu (în exerciţiul funcţiunii), Cezar Paul-Bădescu , Mircea Cărtărescu cu Ioana Nicolaie şi fiul lor, a venit şi George Pruteanu (fără carte, dar n-a fost singurul). Eu am citit lângă Maria Dinulescu pe care, dacă n-am văzut încă filmele primăverii şi deci nici California Dreamin', am întrebat-o senin dacă e studentă:) dap, fac şi din astea.
Au venit şi jandarmii, că aşa trebuie dacă e protest spontan. Oameni de toate vârstele, din toate locurile, cu un singur gând: ne-am supărat, cu cărţile nu e de glumă (atâtea expresii faine am citit, de când cu Cititoriada, că nu mai ştiu din cine citez şi cine mă citează pe mine).

N-a putut să-mi scape vederii ajutorul de câine- lup al Danei Deac, ieşind în trombă cu autoturismul din curtea televiziunii şi privindu-ne cu dispreţ. Urările nu le trec aici, musiu, deşi meritaţi!

AU SCRIS:
MEDIAFAX
TVR-PROTEST-BLOGGERI / Protest la sediul TVR faţă de scoaterea din grilă a unor emisiuni culturale BUCUREŞTI, 4 sep (MEDIAFAX) - Peste 60 de persoane au protestat, marţi seara, la intrarea din strada Ermil Pangratti a Televiziunii Române, faţă de scoaterea din grila de toamnă a postului public a unor emisiuni culturale, printre cei prezenţi la eveniment aflându-se şi scriitorul Mircea Cărtărescu. "Protestăm faţă de scoaterea din grila TVR 1 a unor emisiuni culturale ("Nocturne", realizată de Marina Constantinescu şi "Lumea citeşte", a lui Ioan T. Morar, n.r.). Eu cred că ele erau foarte utile şi că ar trebui nu doar să continue, ci să mai apară şi altele. Noi asta aşteptăm de la televiziunea publică, post care are şi rolul de a instrui oamenii şi de a-i cultiva. E o formă de protest frumoasă, naivă, romantică şi tocmai de aceea sunt şi eu aici. Nu ne bazăm pe eficienţă", a încheiat Cărtărescu. Participanţii la protest s-au instalat în faţa intrării TVR, unii dintre ei pe jos, alţii rămânând în picioare, fiecare cu o carte în mână, printre titluri aflându-se "Rătăcit în casa oglinzilor", a lui John Barth şi "La pescuit de păstrăvi în America", scrisă de Richard Brautigan. Preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Media, Horea Bădău, a spus că este un protest "faţă de programele tv excesiv politizate" şi "un îndemn pentru programele culturale de calitate". La rândul său, George Pruteanu, prezent la locul evenimentului, a declarat că "TVR poate să fie şi izvor de lumină albă, nu numai de lumină neagră, de golănie, de miştocăreală, de scandal şi derizoriu". Protestul din faţa TVR a fost organizat la iniţiativa unor bloggeri. Directorul TVR 1, Dana Deac, a declarat, la finele lui august, că TVR 1 renunţă, în această toamnă, la emisiunile culturale "Lumea citeşte" şi "Nocturne", insistând pe emisiunile de dezbatere şi talk-show-uri.

NEWSIN
Peste 60 de persoane, printre care Mircea Cărtărescu şi T. O. Bobe, s-au strâns marţi seara în faţa sediului TVR din Bucureşti şi au început să citească din cărţi, protestând astfel împotriva eliminării din grila postului public a emisiunilor culturale "Lumea citeşte" şi "Nocturne".Printre potestatari s-au mai aflat George Pruteanu, Elena Vlădăreanu, Cezar Paul Bădescu, Dragoş Bucurenci şi Maria Dinulescu. Scriitorul Mircea Cărtărescu a venit la protest alături de soţie şi unul dintre copii. "Eu cred că emisiunile trebuie să continue şi să apară şi alte emisiuni de cultură. E o formă de protest frumoasă naivă, romantică", a declarat Mircea Cărtărescu. George Pruteanu a declarat, pentru NewsIn, că a decis să vină la protest deoarece este de părere că postul public de televiziune trebuie să aibă în grilă emisiuni culturale. "Am venit pentru că de ani de zile propăvăduiesc că televiziunea poate fi şi un izvor de lumină. Mai ales televiziune publică ce are o misiune. Posturile private pot să difuzeze manele şi scamatorii, dar TVR trebuie să aibă o grilă echilibrată, cu o proporţie de emisiuni bine gândită", a declarat, pentru NewsIn, George Pruteanu, unul dintre protestatari.La un moment dat, protestul a fost întrerupt de mai mulţi jandarmi care au cerut aprobarea din partea autorităţilor pentru această manifestaţie. George Pruteanu şi Dragoş Bucurenci le-au explicat jandarmilor că este vorba despre un protest spontan, iar jandarmii au decis să rămână la faţa locului pe durata evenimentului.
Consiliul de Administraţie al TVR a decis în şedinţa de joi excluderea din grila de toamnă a emisiunilor "Lumea citeşte", realizată de Ioan T. Morar, şi "Nocturne", realizată de Marina Constantinescu. Surse din TVR au declarat, pentru NewsIn, că emisiunea "Nocturne" a fost scoasă din grilă temporar şi că va fi reintrodusă în de primăvară. Aceleaşi surse au mai declarat că emisiunea "Lumea citeşte" nu va mai fi realizată din cauza costurilor mari de producţie şi al ratingului mic pe care îl înregistra.

VA URMA
LATER EDIT:

Florentina de la Evenimentul zilei, cu care mi-a făcut cunoştinţă Maria Dinulescu, a scris şi ea, aici.

România Liberă a publicat articolul
Elenei Vlădăreanu despre protest la rubrica Actualitate!
Articolul
din Adevărul conţine şi o reacţie a lui Ioan T. Morar
Gândul
gândeşte altceva
hotnews



ŞI MAI LATER EDIT (că am apucat să contorizez)
au mai scris despre asta:

Ioan T. Morar, Cezar Paul-Bădescu, Răzvan Ţupa, Flu, Subiectiv (cu foto), Verbiaj, Cinabru, Dragoş, , Jen, Dailycrap, Vidal(cu foto)
Dar ce s-a citit la protest? aflaţi aici!
Întrebarea serii a fost şi unde/cine e LuciaT, eu vă întreb unde a dispărut!
CEL DIN URMĂ EDIT
Lucia a scris, în sfârşit, cum a văzut ea lucrurile.

10 comentarii:

  1. a fost T.O. Bobe :X:X:X! imi pare tare rau ca nu am ajuns, dar sustin tare initiativa. treburi lumesti m-au tinut :(
    oricum, daca stiam ca vine Bobe veneam si citeam din "Cum mi-am petrecut vacanta de vara" si dupa il puneam sa imi spuna el despre ea. thuuuuuuuuamne, ce-am pierdut!
    p.s.: in caz ca nu ti-ai dat seama, I live Bobe :X:X:X

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru cine nu si-a dat seama, sunt nevoita sa adaug: Alecutza are inimioare in ochi!!!
    revenind: m-am gandit eu ca ai ramas cu treaba...

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru tot ce ati facut in aceasta seara.

    RăspundețiȘtergere
  4. ne pare rau ca nu ati ajuns si voi, de departe!
    cel mai tare m-am bucurat ca in Romania se mai poate protesta si pentru altceva decat $$$$$ si iar $$$$$.

    RăspundețiȘtergere
  5. Faina ironia... Daca dai click pe numele meu, te trimite la o adresa inexistenta, dar care contine numele lui Bucurenci. :-)))

    RăspundețiȘtergere
  6. chiar mă simt prost. am redresat. jur că nu a fost nimic intenţionat, problema e că vă alăturasem în enumerare şi am trecut link-urile chiar atunci (aici si-a bagat Aghiuţă codiţa. )Apoi mi-am zis că nu v-ar fi prea confortabil să staţi dimpreună şi v-am despărţit. L-am lăsat printre bloggeri, te-am adus mai jos dar nu am mai verificat linkul:)
    Ai să mă poţi ierta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ti-am spus ca m-a amuzat intimplarea. (Printre asa oameni suparaciosi te-nvirti tu?...) Apoi, eu n-am nimic cu saracu' Bucurenci, de ce n-am putea sta unul linga altul?

    RăspundețiȘtergere
  8. mmmm :) Nu cred ca te am in film... trebuie sa mai ma uit odata :D

    RăspundețiȘtergere
  9. nu apar nicaieri. dar stii de ce? ca stateam langa golanii aia, dintre care il amintesc doar pe Catalin, care NU CITEAU.
    nu faceam parte dintr-un grup de cititori. eram un caz izolat. :(( si iar :((
    nu sunt in filmulet decat in spatele unei mizerii. in limbaj tv: ceva care terce prin cadru dar nu se remarca. langa mine, Catalin vorbind la tel, parca...

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...