Rememoram vizitele la Luvru (câte una pe săptămână, să nu care cumva să mă prăbuşesc la Egiptul Antic şi să n-apuc să văd tot. Eventual să lupt şi cu japonezii şi să obţin cadrul perfect cu: mine, opera de arta, pereţii muzeului şi un hint că Mama, am fost la Luvru!) şi mi-am amintit de el,
ca să-mi dau seama că ne leagă multe lucruri.Păi oi fi fluierând eu, când mă doare, dar el e ditamai Whistlerul!
Ah, ce umbre şi ce nuanţe, ce viaţă! Născut peste Ocean, crescut dincoace, cu penelul luat în mână pe la nouă ani, la Sankt Petersburg, la Academia Imperială de Ştiinţe. Om cu bagajele mereu făcute, întors în Statele Unite şi exmatriculat dintre cadeţii de la West Point pentru că era total străin de chimie, cartograf cât să aibă a slice of bread on the table, până la urmă ştie ce e acela lucru bun şi revine în Europa. Paris! Şcoală serioasă, "practică"la Luvru unde a copiat tot ce era de copiat şi s-a ataşat de ce-mi place şi mie: unde sunt infanţii mai frumoşi decât în tablourile lui Velázquez şi ce e mai delicat decât arta japoneză, întreb? Nu-mi răspundeţi dacă nu mă aprobaţi, că nu mă pot certa când nu am argument decât inimioara... Se anturează cu oamenii vremii, de la Courbet, Delacroix şi Manet la Baudelaire şi Henri Fantin-Latour alături de care, după ce-l corump şi pe Alphonse Legros, formează Société des Trois.
Îl supără rău de tot Parisul după ce o lucrare a sa e respinsă de la Salonul din 1859. Fuge în Albion, unde Pianul e acceptat, un an mai târziu, la Salon, dar tot printre frânci vrea să trăiască, aşa că revine la Paris.
Îl supără rău de tot Parisul după ce o lucrare a sa e respinsă de la Salonul din 1859. Fuge în Albion, unde Pianul e acceptat, un an mai târziu, la Salon, dar tot printre frânci vrea să trăiască, aşa că revine la Paris.
Un dandy adevărat, cu personalitate flam-boa-ia-ntă!, James Abbott McNeill Whistler e bun prieten şi cu Oscar Wilde.
Îmi plac Nocturnele şi Simfoniile lui în alb, dar voi primiţi prima operă de artă care l-a făcut cunoscut.
PS: Ce chestie, s-a căsătorit cu o doamnă pe nume Beatrix, cum o s-o cheme şi pe fiica mea (dacă s-o asorta cu numele de familie)
De citit: Adriana Babeţi- Dandysmul. O istorie. Degustaţi aici
De ascultat:Dandy Warhols - Bohemian Like You (ce le-am amestecat, nu?)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mulțumesc pentru comentariu. Cu siguranță nu e violent și nici măcar un nenorocit de spam. Vă răspund imediat ce pot!